Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Finalserien fortsätter i Norrköping

Södertälje Kings levde upp till förväntningarna genom att besegra Norrköping Dolphins i de två första finalmatcherna i Täljehallen. Nu flyttar finalserien till Norrköping.

I den första lyckades Dolphins inte rubba Kings kontroll, men drog lärdomar och gjorde justeringar som ledde till en betydligt jämnare returmatch. I kväll spelas match nummer tre i Stadium Arena i Norrköping, med start 18:34.

Ett lag som Södertälje har få dippar och därför är det extra viktigt för Norrköping att utnyttja dessa till sin egen fördel när de väl infinner sig, vilket innebär att det inte räcker med att spela jämnbra eller ens marginellt bättre. Inför kommande matcher handlar mycket om självförtroendet och den mentala inställningen, menar Dolphins Josh Hairston, som tillsammans med Joakim Kjellbom utgör en väsentlig del av lagets insidespel:
– Det här är det vackra med basket, vi är inte uträknade. Nu får vi komma hem igen. Det innebär inte att vi automatiskt kommer att vinna, men det kommer förhoppningsvis ge oss lite momentum, lite mer energi. Det är klart att det är tufft med två förluster, men nu måste vi vara mentalt starka, inte tänka att vi inte kan slå dem. Vi kan konkurrera med dem på deras nivå genom att bära momentum, ta hand om varje possession, kämpa och dra nytta av vår hemmaplan.

WEBB-TV: Norrköping Dolphins-Södertälje Kings

Även Adnan Chuk ser fram emot de två kommande matcherna i Dolphins hemmaarena och hoppas att publiken sluter upp bakom laget:
– Vi har mötts i fem matcher under säsongen och fyra har varit i Täljehallen. Med det sagt kommer det ändå vara tufft där nere också, det kommer inte vara enkelt bara för att vi kliver in i den hallen, men grabbarna förtjänar stort stöd på det sätt de tränar och beter sig.

Kings är nu två matcher från ett fjärde SM-guld och spelar med samma energinivå som i säsongens första, men med en hel säsongs erfarenhet trots att en viss utmattning börjar göra sig påmind, precis som hos motståndarna. Småskador och skavanker hör till vardagen – det viktiga är att undvika allvarligare saker som riskerar att påverka rotationen.

Nicholas Spires comeback i finalen var efterlängtad både av Kings och honom själv, inte minst för att han är en av få som kan konkurrera med Kjellboms räckvidd. I fredags uttryckte han sin stora glädje över att vara tillbaka och menade att det är för matcher och situationer av finalseriens karaktär som han spelar för. Den unge talangen lovordades också av Vedran Bosnic:
– Jag är väldigt glad över att ha Spires tillbaka. Han blev utsedd till ”Årets stjärnskott” och är en mycket duktig framtida ung spelare. Han var på en väldigt bra nivå innan skadan och om han inte skadat sig hade han varit ännu bättre nu.

WEBB-TV: Norrköping Dolphins-Södertälje Kings

En spelare som hyllades efter matchen i fredags var Christopher Czerapowicz, som spelade en avgörande roll när matchen befann sig i ett kritiskt skede och som stod för sju av lagets 16 poäng under den sista quartern. Czerapowicz är ett bra exempel på djupet i Kings rotation: trots sin mångsidighet och talang är han en värdefull resurs snarare än en spelare som ständigt dominerar. Beroende på matchens karaktär och hur den utvecklar sig kan Bosnic skräddarsy rotationen och byta in rätt spelare på banan.
– Respekt till Chris som hade en bra reaktion genom hela matchen. Det var ett galet slut på matchen, jag tror det är därför folk kommer och tittar, sade Bosnic, stärkt av utmärkelsen ”Årets coach”, som enligt egen utsago ”motiverar honom och får honom att jobba ännu mer”.

Även om morgondagens batalj inte är direkt avgörande är den av stor betydelse för båda lagen. Dolphins behöver segern för att inte hamna i ett tufft 3-0-underläge medan Kings har chansen att skaffa sig fyra matchbollar.

I Södertälje återvänder Dino Pita efter att ha missat de två första matcherna på grund av sjukdom.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE FINALMATCHER:
2016-04-25 18:34 Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (Basketplay)
2016-04-28 18:34 Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (SVT Sport)
2016-04-30 16:04 eventuellt Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (SVT Sport)
2016-05-02 18:34 eventuellt Norrköping Dolphins Södertälje Kings Stadium Arena (SVT Sport)
2016-05-04 19:04 eventuellt Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (SVT Sport)

Dela inlägget