Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

INFÖR SEMIFINAL #5: Södertälje Kings-Borås Basket

Södertälje Kings leder semifinalserien mot Borås Basket med 3-1 i matcher. Vinst i kväll och de regerande mästarna är klara för sin femte raka SM-final. Vi sänder direkt – uppkast klockan 19:04!


Chans till avancemang
Södertälje Kings förlust mot Borås Basket i tisdags var den första under slutspelet och utjämnade semifinalserien till 2-1. Borås hade dessförinnan förlorat samtliga fem tidigare spelade matcher mot Södertälje under säsongen och visade för första gången på länge sin rätta potential, medan Kings underpresterade för andra matchen i rad. I fredags var det dags för ett nytt möte i Borås och Södertälje slog tillbaka med full kraft. Vinsten gav Kings 3-1 i matcher och möjlighet att avancera vidare till final vid nästa seger. Den första chansen ges i morgon måndag i Täljehallen.

Efter Kings förlustmatch i tisdags höjdes ett och annat ögonbryn, trots att det skedde på bortaplan där motståndarna har stödet i ryggen. Som om inte Borås vore ett av Sveriges bästa elitlag på herrsidan, med lika fina meriter som Södertälje från europaspelet. Men laget har varit lite ur rytm på sistone, bland annat till följd av den begränsade laguppställningen, där en av de som saknats har varit Årets artist i Basketligan herr, Omar Krayem, på grund av en lårskada.
– Ett av skälen till förlusten var att vi förlorade rytmen och att vi inte straffade dem tillräckligt. Vi förlorade fokus och returtagningen med totalt tio. De spelade väldigt bra, men den fjärde matchen skilde sig från den innan och det kommer även match fem i morgon att göra, berättar Vedran Bosnic.

Krayems rutinerade guardkollega Adama Darboe har varit en av lagets mest jämna och värdefulla spelare hittills under slutspelet med ett stort ansvar vilandes på sina axlar. Jakob Sigurdarson, vars skytte är en viktig del av lagets anfallsspel, har däremot inte lyckats prestera på samma konstant höga nivå som Darboe och hölls senast på låga två poäng trots att han spelade i över 30 minuter. Krayem gjorde visserligen comeback i fredags men är inte tillbaka på sin vanliga nivå än och dessutom spelade inte Ronnie Boggs.
– Omar är viktig för dem, han försökte hjälpa dem i vissa delar av matchen. Efter två månader är det lite svårt att komma tillbaka, men det ger dem extra energi och en extra spelare i rotationen. Men vi förberedde oss på att han skulle spela även i den första, andra och tredje matchen också, säger Bosnic.

Inför semifinalen mot Borås var insidespelet ett orosmoment för Kings. Frånvaron av Årets stjärnskott i ligan, Nicholas Spires, har inneburit en uppenbar nackdel vad gäller storlek, men kampen under korgarna har varit jämnare än förväntat. Det är Toni Bizaca, Christopher Czerapowicz och Adam Ramstedt alla bidragande till, men allra viktigast har Kings starke man Aaron Anderson varit.

Anderson är en spelare som statistiskt sett mest gör avtryck i antalet returer trots att han är en av lagets viktigaste kuggar i anfallsspelet och gör ett grundligt arbete med att begränsa motståndarlagens stora spelare. I fredags bevisade han också att han kan göra mycket poäng om så krävs. Med sina 21 poäng, däribland publikfriande alley oops och dunkar, samt elva returer var Anderson i högform och ytterst svår för motståndarna att stoppa.
– Vi gjorde en bra analys efter match tre och hade bra träningar efteråt. Killarna kom tillbaka väldigt fokuserade, från början till slut och visade bra karaktär. Alla lag har sina nedgångar som det gäller att komma upp ur, men man överlever om hålet inte är för djupt. Vi hade hål även i match fyra, men inte lika många som dem, fortsätter Bosnic.

Efter ett par matcher där energin inte varit på topp kom Kings tillbaka desto starkare i fredags, som om förlusten var just den väckarklocka som behövdes. Nu väntar en svår uppgift för Borås som måste försöka besegra ett nytänt motståndarlag med finalen i sikte.
– Jag är väldigt glad att vi tog en av de två bortamatcherna, och nu spelar vi hemma igen. Vi möter ett väldigt bra lag med många bra spelare som kommer att kämpa, det visade de i match tre när de spelade fantastiskt. De har mycket kvalitet inom laget och kommer att vara väl förberedda inför i morgon. Om man slappnar av kommer de lätt tillbaka, vi måste respektera dem. Det är viktigt att gå till final och extra bra om det sker tidigare eftersom det innebär mer vila, men om det inte blir i morgon kommer vi fortsätta försöka slå dem, avslutar Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

LÄS MER: Allt om SM-slutspelet i Basketligan herr

KOMMANDE MATCHER, SEMIFINALER:
2016-04-11 18:34 Norrköping Dolphins BC Luleå Stadium Arena A (Webb-TV)
2016-04-11 19:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget