Fotograf: Basketplay/Basketsverige.se

INFÖR SEMIFINAL #1: BC Luleå-Norrköping Dolphins

I kväll drar semifinalerna i Basketligan igång. Först ut är BC Luleå-Norrköping Dolphins. Följ dramatiken direkt på Basketplay – uppkast klockan 19:04!

Nu gäller det – semifinal 1 – BC Luleå-Norrköping
Nu är vi där – semifinal och motståndarna heter Norrköping Dolphins. Efter en rysare i kvartsfinalen där BC Luleå fick gå alla fem matcherna i kvartsfinalserien mot Uppsala Basket stundar nu semifinalserien i bäst av sju matcher. Luleå och Norrköping har mötts tre gånger under grundserien där Norrköping har vunnit två matcher och Luleå en.

Första matchen spelades i november och var en match där Luleå skulle knutit igen säcken och plockat hem vinsten men onödigt slarv gjorde att Norrköping tilläts komma tillbaka in i matchen och med turen på sin sida i slutminuterna kunde de bärga vinsten med 92-88. I december var det dags för match i Luleå Energi Arena och där kunde Norrköping än en gång snuva Luleå på vinsten, denna gång med 13 poängs segermarginal, 57-70. Tredje gången gillt för Luleå i februari när laget var inne i sin 16 matcher långa segersvit, och nu blev det en rejäl vinst på bortaplan men 31 poängs marginal, 62-93 till Luleå.

Det kommer att bli en tuff och grinig matchserie med två lag som av tradition är en form av ärkerivaler. Många, många tuffa fajter har spelats under åren mellan dessa två lag. Inte minst tuffa slutspelsmatcher.

Norrköping har ett kompetent lag men även åldersstiget på sina bärande spelare, med landslagscentern Joakim Kjellbom i spetsen. 36-årige Kjellbom har med sina 213 cm ett klart längdövertag mot Luleås Jaraun Burrows under korgarna och leder sitt Norrköping med 10 returer i snitt.. Skarpskytten Mikael Lindqvist, 33 år, har fått igång sitt skytte på fullaste allvar nu i slutet av grundserien och slutspelet och leder laget med 16 poäng i matchsnitt. Amerikanske guarden Johnell Smith, 35 år, leder på bakplanen och levererar 4 assists till sina lagkamrater.

Norrköping har yngre spelare också, bland annat forwarden Joshua Hairston 203 cm och 23 år, USA, som snittar 6 returer och 12 poäng samt tuffe guarden Tim Schüberg som är född 1995.

Luleås coach Peter Öqvist inför semifinal 1:
– Vi fick oss en härlig påsk efter den sköna vinsten på skärtorsdag. Jag hoppas att ni har njutit av den fina vädret och att vi alla kan se fram emot en härlig semifinal. Laget fick en dags välförtjänt vila och sedan har vi tränat på, både basket och styrka. Vi jobbat på våra grunder och även tittat på de justeringar vi vill göra i anfall och försvar inför kommande matchserie.

– Norrköping är en tuff uppgift. Det är ett mycket kompetent lag. De har hot på alla positioner och har spelat bra hela året. De har två gamla MVP (mest värdefulla spelare) i Johnell Smith och Jocke Kjellbom, rutinerade lirare i Rickard Eriksson och Micke Lindquist, en fysisk amerikan i Joshua Hairston samt ett antal unga och hungriga i Tim Schüberg, Zarko Jukic och Jaka Brodnik.
– Om vi ska vi vinna mot dem behöver vi spela på vår absolut högsta nivå både i anfall och försvar. Det gäller att vi hanterar deras skytte utifrån, främst genom Lindquist, samtidigt som vi sänker procenten på Kjellbom och Hairston under korgarna.

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

KOMMANDE MATCHER, SEMIFINALER:
2016-03-29 19:04 BC Luleå Norrköping Dolphins Luleå Energi Arena (Webb-TV)
2016-03-30 19:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

2016-04-01 19:04 BC Luleå Norrköping Dolphins Luleå Energi Arena (Webb-TV)
2016-04-02 16:04 Södertälje Kings Borås Basket Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget