Fotograf: Christian Örnberg / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Södertälje Kings-Malbas Basket

De regerande mästarna Södertälje blev under söndagskvällen första lag klart för semifinal i Basketligan. Detta efter seger med 78-71 i den tredje kvartsfinalen mot Malbas Basket. Se highlights från matchen!

Kings vidare till semi
Trots ännu en jämn tillställning och ett tappat 17-poängsöverläge lyckades Södertälje Kings, lett av Toni Bizaca (poängbäst med 22 och nio returer) i slutminuterna, samla sig tillräckligt för att vinna över Malbas med 78-71. Därmed har Kings 3-0 och är klart för semifinal där antingen Borås Basket eller Nässjö Basket kommer bli motståndare (Borås har 2-1 i matcher efter dagens seger). Carl Engström gjorde en avslutande stark insats för Malbas med 21 poäng, nio returer, tre assists och två blockade skott.

– Först: grattis till coach, till Malbas, hur de har kämpat i de här tre matcherna, särskilt i den tredje. Det här är fjärde matchen mot samma lag på tolv dagar och det är lite svårt, så det kan ha med bristande motivation hos våra spelare att göra och det gillar jag inte. Vi var varken tillräckligt aggressiva eller fokuserade på vår game plan och då kan det gå som det gjorde. Men Malbas gjorde det också bra, mycket respekt till dem. Vi får aldrig slappna av, sade Vedran Bosnic, som inte var helt igenom nöjd med insatsen.

Malbas hittade tidigt rytmen och satte på kort tid tre trepoängare varav Fredrik Larsson stod för två av dem och efter tre minuter visade tavlan 4-11. Men efter att Vedran Bosnic sagt sitt under timeouten ökade Kings aggressiviteten i försvar och utnyttjade snabbheten i anfall vilket gjorde det svårt för Malbas att hänga med. Aaron Anderson lyckades begränsa Engström under korgen och samtidigt ta för sig inom samma område, och Skyler Bowlin satte fart på Kings trepoängsskytte genom att sätta två på kort tid.
– Spires är fortfarande borta men Aaron gjorde en fantastisk match, han ger så mycket energi, det är viktigt. Att stjäla tre matcher som vi gjorde i kvarten kan jag vara väldigt stolt över, fortsatte Bosnic.

Larsson var mycket värdefull för sitt lag men kunde inte på egen hand stoppa Kings, som hade börjat få kontroll över spelet. Samspelet som lyste med sin frånvaro i den förra matchen fungerade desto bättre och frestade på Malbas förmåga att orka prestera. Men förutom Larsson bidrog även Niklas Sellin och Gustav Sundström till att Malbas inte tappade kontakten. Mot slutet av q2 lyckades Kings inte behålla fokus i försvar på samma nivå som tidigare och gav därmed gästerna en del öppna lägen.
– Det är svårt att säga hur vi kom tillbaka, men vi har gjort det förut. Vi har många spelare som kan bli heta, och när vi har fokus och disciplin blir vi bra i försvaret och får upp intensiteten. Problemet är att vi inte har lyckats hålla det genom hela matcherna. Vi saktade ned tempot med zonpress och Södertälje blev lite passiva. Vi är stolta över det vi har gjort; två av tre matcher var vi med, det var väl ingen som hade förväntat sig att vi skulle vinna heller, sade Sellin och fortsatte:
– Vi har haft en fantastisk säsong, det här är en fantastisk grupp unga killar. Vår framgång ligger i att vi har hittat våra roller och accepterat dem. Det är ett roligt gäng och tråkigt att det är slut.

Poängskillnaden hölls relativt stadigt på tio under den tredje perioden, men när Sundström sänkte trean med strax över fyra minuter kvar var den nere i sju. Bortalaget skärpte till försvaret och försatte flera gånger gästerna i tidsnöd i anfall, dessutom kapitaliserades det bättre på Engströms närvaro i det målade området. När en och en halv minut återstod av q3 skilde två poäng efter att han hade satt två av två straffkast, vilket var skäl för Bosnic att kalla till timeout. Det stoppade dock inte Malbas, som gjorde ytterligare två och därmed var ställningen 56-56 inför q4.
– Det var inte den snyggaste matchen, särskilt inte andra halvan. Vi svarade inte bra i den tredje perioden men var tursamma nog att sätta en del viktiga skott. De spelade en bra match och är tuffa att möta, de tog bort en del saker för oss. Pointguarderna, vi var ur rytm i andra halvan. Vi hade problem med den tredje perioden, precis som i en del tidigare matcher, det måste bli bättre, kommenterade Bowlin.

Malbas fortsatte spela med bra självförtroende och var betydligt mer kreativt och rörligt än sina motståndare. Kings guarder försvarades högt upp och dubblades så fort de tvekade det minsta. Erfarne Toni Bizaca bestämde sig dock för att bryta passiviteten och började på egen hand utmana motståndarna och sakta började hemmalaget öka på ledningen. Men Connor Miller vägrade släppa taget och satte en trea som krympte ledningen till fyra och därefter minus ett när Larsson satte en till med 1:19 kvar. Kings, lett av Bizaca, kunde dock med en sista kraftansträngning komma ikapp och gå förbi.
– Jag sade till dem: ”Titta på Calle, Calle måste ha bollen.” Jag försökte hitta någon som kunde gå loss, Darion hade inte sin bästa match. Jag är lite besviken att vi inte vann returtagningen, för det var ett av våra mål. När Fredde dundrade i trean tänkte jag att vi kommer ta det här. Jag sade till dem att Bizi kommer gå, han kommer gå, men han är den bäste i ligan, i mitt tycke för bra för den här ligan. Vi har gjort en bra säsong, vi gick till slutspel och spelar med grabbar som ingen ville använda och de har alla antagligen gjort sitt bästa år, sade Malbas headcoach Henrik Svensson och fortsatte:
– Jag sade till grabbarna efter första matchen: behåll fokus, stanna i matchen till fjärde quartern och det gjorde de i två matcher. Det är typiskt oss; ligger under med 2-0 och alla säger att vi inte kommer vinna, att vi inte är tillräckligt bra. Om jag hade varit Södertälje hade jag varit riktigt orolig.

Matchfakta:
Södertälje-Malbas 78-71

(25-13, 17-20, 14-23, 22-15)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 22, Skyler Bowlin 15, Aaron Anderson 14, Christopher Czerapowicz 8, Dino Pita 6, Davis Lejasmeiers 6, Mike Joseph 4, Filip Kovacek 3.
Malbas: Carl Engström 21, Fredrik Larsson 19, Connor Miller 10, Gustav Sundström 9, Kristoffer Gafor 5, Niklas Sellin 4, Darion Rackley 3.

(Södertälje vidare med 3-0 i matcher)

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget