Fotograf: Basketplay/Basketsverige.se

INFÖR: BC Luleå-Uppsala Basket

BC Luleå vann samtliga tre matcher mot Uppsala Basket i grundserien. I kväll när slutspelet startar tänker Uppsala göra allt man kan för att sätta käppar i hjulet för Luleå. Se matchen på Basketplay!

Så startar då äntligen slutspelet som vi alla väntat på!
Nu i år med ännu bättre förutsättningar än på många år. Vi kommer väl alla ihåg att det blev en snöplig sorti förra året mot Sundsvall Dragons efter tre raka förluster i kvartsfinalen. Men ett år har gått och det är historia… nu väntar en spännande kvartsfinalserie mot Uppsala Basket. Ett Uppsala som slutade på sjunde plats i grundseriens tabell och väldigt modigt i sin satsning på ett helsvenskt material hela vägen. En satsning som förmodligen kommer att ge resultat på sikt där de svenska spelarna får fullt förtroende att bära laget och föreningen framåt.

Men nu är det aktuellt med ett spännande slutspel, och med ett BC Luleå som kommer in med 13 raka vinster. Vi kommer ihåg datumen 5 och 7 januari när laget gjorde en ‘roadtrip’ i Norrland som slutade med två förluster mot BSKT Umeå respektive Sundsvall Dragons. Basketlivet fick en trist törn i årsupptakten och väldigt många började misströsta – men sedan hände något. Små detaljer började synka, lite förändringar i spelet och spelarna började hitta sina roller fullt ut. ‘Pick och rull’-företaget Burrows&Prostran fick en tidig vår med en rejäl islossning och räknas nu som ett av basketsveriges vassaste anfallsduon.

Skyttet från distans håller hög klass med härlige Adam Rönnqvist som härförare på den fronten. Återigen vill jag framhålla Tim Kearneys väldigt värdefulla minuter, han gör lite drygt 10 minuter i snitt och det är väldigt hög kvalité på dessa. Tim är härligt uppoffrande i sitt försvarsspel där han många gånger är underlägsen i längd, men han har den där viljan att spela försvar och den tuffhet som behövs. Det främsta kännetecknet för Tims försvarsinsatser är att han får med sig hela laget som ökar sin intensitet vilket flera gånger blivit direkt matchavgörande. Sedan har vi sparkapitalet Anton Saks som bara blir bättre och bättre och har alla möjligheter att bli en riktig slutspelsjoker. Visst har vi fler spelare av vass kaliber som Chrille Ryan och Alex Wesby men jag tror att killar som Adam, Tim och Anton samt ynglingarna Andreas von Uthmann och Denzel Andersson kan vara de viktigaste pusselbitarna i ett slutspel där motståndarna kommer att lägga mesta krutet i att kontrollera importspelarna.

BC Luleå har en jämn poängproduktion i laget där många spelare är involverade och ofta har laget fem-sex spelare på tvåsiffrigt och ett par till i närheten. En bredd och djup som är välbehövligt i ett slutspel.
– Dags för slutspel, grundserien nollställs och nya möjligheter ges till de åtta som kvalificerat sig. Det är täta möten mot samma motståndare och vinna eller försvinna i nästan varje match. En stormig resa där man skillnaden mellan hopp och förtvivlan pendlar snabbt och det gäller att behålla fokus och kyla i pressade lägen. Vi går in i slutspelet med en bra känsla, vi är inne i en bra fas och har visat bra form. Samtidigt vet vi att det blir tufft. Den här ligan är jämn och det finns inga givna vinnare ens i kvartsfinalerna. Man måste vara ödmjuk och veta att det blir svåra uppgifter vi har framför oss, säger Luleås headcoach Peter Öqvist.

Båda lagen väntas mönstra bästa möjliga lag. I Uppsala är Anton Gaddefors med på resan till Luleå, men om han kan spela eller inte avgörs först på uppvärmningen.

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

KOMMANDE MATCHER (SLUTSPEL):
2016-03-14 19:04 Södertälje Kings Malbas Täljehallen (Webb-TV)
2016-03-14 19:04 BC Luleå Uppsala Basket Luleå Energi Arena (Webb-TV)

2016-03-16 19:04 Uppsala Basket BC Luleå Fyrishov (Webb-TV)

2016-03-17 19:04 Malbas Södertälje Kings Heleneholms sporthall, Malmö (Webb-TV)
2016-03-17 19:04 KFUM Nässjö Borås Basket Nässjö Sporthall (Webb-TV)
2016-03-17 19:04 Sundsvall Dragons Norrköping Dolphins Sundsvalls Sporthall (Webb-TV)

Dela inlägget