Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Stark hemmaseger av Dolphins

Skulle Norrköping Dolphins kunna ge sig själva chansen att ta den eftertraktade andraplatsen i grundserien eller skulle Sundsvall Dragons grunda för att få möta Dolphins i kvartsfinal. I vilket fall som helst såg vi fram mot en spännande basketmatch och vi blev verkligen inte besvikna.

Dolphins öppnar starkast och vid 13-7 tar coach Tommie Hansson sin första timeout men man får bara tillfälligt stopp på hemmalaget som kan utöka sin ledning och man vinner Q1 med klara 28-17. Både Zarko Jukic och Tim Schüberg får chansen att visa upp sig, efter sin frånvaro, redan i första quartern.

Sundsvall kommer ut med ny energi i Q2 och man närmar sig temporärt men Dolphins drar i ett par snabba treor och vid 39-26 efter 4 minuter tar Sundsvall timeout. Hemmalaget kontrollerar händelserna även om inte Sundsvall riktigt vill släppa kontakten och man gör quartern jämn efter en turnover av Dolphins i slutsekunderna som följs av en buzzerbeatartrea från Sundsvall som gör att man vinner Q2 med 23-24.

Q3 börjar med att lagen mest byter poäng men Sundsvall vill mera medan Dolphins känns sega och helt följdriktigt närmar sig Sundsvall och med dryga 4 minuter kvar och ledning Dolphins, 60-58, tar coach Adnan Chuk timeout. Med 1 minut kvar av quartern går Sundsvall upp i ledningen för första gången i matchen, 67-69, men Dolphins hinner kvittera men bortalaget vinner Q3 med 18-28 och det är helt lika inför den spännande avslutningen.

Inledningsvis i Q4 följs lagen åt tack vare ett fantastiskt 3-poängsskytte från Sundsvall men Dolphins biter i visar att man vill ha den här matchen och man gör ett run på 7-0 fram till ledning med 5 poäng 85-78. Sundsvall gör matchen helt jämn igen till 87-87 men Dolphins tar åter över initiativet och gör 92-89 med 16,59 sekunder kvar och Sundsvall tar timeout men man hinner inte få till en kvittering utan hemmalaget vinner välförtjänt efter 23-20 i Q4.

Charles Barton, spelare Sundsvall:
Vi spelade bra och hade den inställning vi vill ha under slutspelet men det är givetvis tufft att torska 7 raka matcher. Vi visade dock karaktär när vi låg under med 16 och kom tillbaka i matchen. Personligen så är det klart att jag är trött efter så mycket speltid men det är bara roligt när man får så stort förtroende.

Tommie Hansson, coach Sundsvall:
Till skillnad från tidigare förluster då vi varit usla i andra halvlek var det här ett stort steg i rätt riktning och det är bara små detaljer som avgör matchen. Det var bra av Dolphins att reda ut det här efter att vi gått ikapp och förbi. Nu har vi en match kvar, hemma mot Nässjö, innan slutspelet och det skulle kännas bra med en vinst i den matchen för att få den rätta känslan.

Mikael Lindquist, spelare Dolphins:
Det känns bra i kroppen trots 33 minuter men man ska ha lite ont i min ålder och nu när det närmar sig kvartsfinaler är det bara att gasa. Det har varit lite upp och ner vid de senaste matcherna men det är fullständigt naturligt med alla skadorna som vi råkat ut för. Kul också med ett riktigt bra tryck från den stora publiken.

Adnan Chuk, coach Dolphins:
Vi var förberedda på en tuff match och vi vet att det krävs mycket för att slå Sundsvall. Att vi tappar en stor ledning beror inte enbart på att vi spelar dåligt utan också på att Sundsvall spelar bra basket. Det gäller att ha fokus på rätt saker och att ha rätt spelare på plan vid varje tillfälle och nu hoppas vi att de andra ska hinna bli friska till slutspelet. Tim testade med vår fysio i morse då det bestämdes att han skulle få sina minuter och vad gäller Kjellbom så ville vi spara honom så mycket som möjligt. Micke Lindqvist fick lite för många minuter men han reagerade bra på det och Jaka Brodnik gjorde bra ifrån sig under sina 34 minuter vilket är det mesta han hittills har spelat.

Matchfakta:
Norrköping–Sundsvall 92-89

(28-17, 23-24, 18-28, 23-20)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 29, Joshua Hairston 21, Jaka Brodnik 15, Rickard Eriksson 13, Tim Schüberg 6, Joakim Kjellbom 2, Mario Blazevic 2, Zarko Jukic 2, Felix Terins 2.
Sundsvall: Charles Barton 31, Raymond Willis 16, Ernests Kalve 13, Hlynur Baeringsson 10, William Gutenius 8, Daniel Eliasson 7, Jesper Eliasson 4.
Publik: 1 877.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget