Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Luleå väntar i näst sista grundseriematchen

I kväll kommer BC Luleå till Täljehallen för det tredje och sista mötet med Södertälje Kings. Se toppmötet direkt på webben!

Luleå har förlorat de två tidigare matcherna som dock spelades alldeles i början av säsongen, vilket gör det svårt att bedöma var de båda lagen står i dag i förhållande till varandra. Kings är obesegrat sedan 16 matcher tillbaka, men även Luleå går som på räls och tog sin elfte raka seger genom att besegra Borås Basket på bortaplan förra lördagen. Den positiva trenden har medfört att laget har seglat upp till andra plats i den haltande tabellen.

I tisdags mötte Kings Eco Örebro på bortaplan och vann med 91-78 efter att ha legat under fram till halvtid. Segern var den sextonde raka och den tjugosjätte totalt sett i grundserien. Förutom matchen mot Luleå väntar Malbas på bortaplan den 8 mars innan slutspelet tar vid.

Det har tagit tid för Luleå att hitta formen, och hösten har präglats av både med- och motgångar. Under tiden dalade förtroendet för laget och dess kapacitet, allt eftersom antalet matcher som ”borde” ha vunnits men i stället slutade med förlust blev fler och fler. Spekulationerna om vart laget var på väg var många och omdömena hårda. Men i och med att situationen har stabiliserats har kritiken tystnat och nu tillhör norrbottningarna en av favoriterna till SM-guldet.

Redan i början av säsongen såg Luleå starkare ut på papperet än på länge och efter att laget nu har fått möjlighet att spela ihop sig samtidigt som spelarna har utvecklats på det individuella planet har topparna och dalarna från inledningen av säsongen slipats ned till en mer jämn kurva.

Södertäljebekantingen Jaraun Burrows (näst bäste poänggörare i ligan med 20.7 per match) och Alex Wesby är två av Luleås absoluta nyckelfigurer och kommer kräva mycket fokus för Kings del. Detsamma gäller även för den skicklige spelfördelaren Toni Prostran, som har gjort en bra säsong och leder ligan när det gäller antalet assists (7.7).

Christopher Ryan och Tim Kearney är två pålitliga trotjänare, varav den sistnämnde som vanligtvis inte syns så mycket gjorde en stark insats i matchen mot Borås när han satte fyra trepoängare i den fjärde perioden, vilket bidrog till förlängning. En annan spelare som är på frammarsch är Adam Rönnqvist, vars konstant höga nivå i guardrollen bidrar till lagets positiva trend.

Luleå har länge befunnit sig i mellanskiktet av Basketligan herr och har tre år i rad slagits ut redan i kvartsfinalen, till mångas besvikelse. För basket är stort i Luleå och alla som har bevittnat en match där endera damerna eller herrarna spelar i sin hemmaarena vet vilken nerv och energi som fyller hallen.

När Peter Öqvist återvände till Luleå förra säsongen och tog över som headcoach för laget var han medveten om att det skulle innebära både hårt arbete och tid innan resultatet skulle visa sig. Och tid har det tagit, dessutom byttes några av spelarna ut inför nuvarande säsong, vilket gjorde att kontinuiteten naggades i kanten. När laget nu har börjat vinna matcher har självförtroendet vuxit och de tidigare besvikelserna bytts ut till erfarenheter och förbättringar som kommer att vara värdefulla när slutspelet inleds. Matchen i kväll blir en bra värdemätare för Södertäljes och Luleås inbördes dagsform.

Södertälje kommer till spel utan Nick Spires som om det vill sig illa kan missa hela kvartsfinalserien mot Malbas. I Luleå kommer inte Christopher Ryan att spela.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE MATCHER:
Lördag 2016-03-05 17:00:00 Södertälje Kings BC Luleå Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget