Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Reducerat Norrköping i kamp om andraplatsen

På fredag möter Södertälje Kings gästande Norrköping Dolphins, som har haft en säsong över förväntan. Se matchen direkt på Basketplay!

Att en rookie-coach med minimal budget för lagbygget skulle aspirera på att vara Vedran Bosnics klurigaste coachmotståndare redan under sin första säsong har blivit ett imponerande och uppfriskande faktum. Adnan Chuk har sagt att det satsas ungt och byggs långsiktigt, ändå har laget under säsongen gått från klarhet till klarhet och tillhör nu Basketligan herrs absoluta toppskikt.

BASKETPLAY: Se Södertälje Kings-Norrköping Dolphins

Kings seger över Jämtland Basket i tisdags innebär att förstaplatsen i grundserien är säkrad och att återstående matcher saknar placeringsmässig betydelse. Ändå lär laget fortsätta eftersträva samma höga nivå som innan och ingenting kommer skänkas bort lättvindigt. Tvåa i tabellen är Dolphins, i hård konkurrens med trean BC Luleå, som på fredag möter fyran Borås Basket på bortaplan. Upp till Kings har både Dolphins och Luleå åtta poäng, men i övrigt är det jämnt och varje match har stor betydelse för placeringarna inför slutspelet.

Kings och Dolphins har spelat två jämna lågpoängsmatcher mot varandra under säsongen och i båda har det förstnämnda laget haft marginalerna på sin sida. I den första matchen låg Södertälje under i stort sett hela tiden och som mest med 14, men lyckades tack vare en stark upphämtning under den sista quartern komma ikapp och vinna.

Dolphins scouting var noga förberedd och den försvarsmässiga insatsen så välplanerad och inövad att den kunde ha tillhört Kings. För en gångs skull fick Södertälje smaka sin egen medicin och även om gästerna inte orkade behålla samma fokus och höga nivå ända fram till slutsignalen gav det en bra inblick i lagets kapacitet och kommande form. Antagligen lärde sig båda lagen ett och annat om varandra efter den matchen.

Dolphins sägs vara inne i en formsvacka efter att ha förlorat två raka mot först Luleå och sedan Malbas, dessutom var insatsen trots tvåpoängssegern över Uppsala Basket senast inte den bästa. En anledning till svackan är skade- och sjukdomsläget i laget: Tim Schüberg är fotskadad, Adnan Kadrispahic har körtelfeber och Johnell Smith drog sin axel ur led i matchen mot Uppsala senast.

BASKETPLAY: Se Södertälje Kings-Norrköping Dolphins

Dessutom har både unge Edvin Stark och Jaka Brodnik stukat foten. Den slovenske forwarden Brodnik spelade i somras för Denver Nuggets i NBA Summer League och var den som satte det avgörande skottet mot Uppsala. Ett hårt avbräck för laget, vars rotation och spelmässiga möjligheter begränsas betydligt medan slutspelet närmar sig.

I snitt låter Kings inte ligamotståndarna göra fler än 69.4 poäng per match vilket är minst antal i ligan, därefter kommer Dolphins med 71.3. En del kallar den defensiva och kontrollerade spelstilen tråkig medan andra uppskattar den taktiska aspekten, disciplinen att inte förhasta sig och osjälviskheten det innebär att alltid agera utifrån vad som är bäst för laget. En match innehållande dessa influenser kommer med stor sannolikhet utspelas i Täljehallen på fredag.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KOMMANDE MATCHER:
Fredag 2016-02-26 19:04:00 Malbas Sundsvall Dragons Heleneholms Sporthall, Malmö (Webb-TV)
Fredag 2016-02-26 19:04:00 Uppsala Basket ecoÖrebro Fyrishov (Webb-TV)
Fredag 2016-02-26 19:04:00 KFUM Nässjö Umeå BSKT Nässjö Sporthall (Webb-TV)
Fredag 2016-02-26 19:04:00 Södertälje Kings Norrköping Dolphins Täljehallen (Webb-TV)

Lördag 2016-02-27 18:04:00 Borås Basket BC Luleå Boråshallen (Webb-TV)

Dela inlägget