Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Jämtland rådde inte på formstarka tabellettan

Efter två poängrika första perioder gick Södertälje Kings till halvtidsvila med 65 mot Jämtland Baskets 36 som under andra halvan byggdes på till slutresultatet 83-106 i Kings favör.

Toni Bizaca blev ännu en gång poängbäst med 24 och tillförde dessutom sju returer, fyra assists och två steals till protokollet. Dino Cinac, som i januari gjorde comeback efter sin fotskada, var även han på bra spelhumör med 20 poäng, sju returer, en assist och tre steals. Mike Joseph spelade inte i kväll, men däremot fick Filip Kovacek 11:31 minuter på planen.

Jämtland, placerat på plats nummer nio i tabellen med sex poäng upp till närmaste lag ovanför slutspelsstrecket, var i stort behov av en seger för att stärka sin chans till slutspel. Att det var en svår uppgift inte minst mentalt, med tanke på att motståndaren var ligans mest formstarka lag var Torbjörn Gehrke och hans mannar fullt medvetna om. Och uppgiften blev dem också övermäktig. En positiv omständighet för Jämtland var att Uppsala Basket, placerat åtta i den haltande tabellen, förlorade mot Norrköping Dolphins med två poäng samma kväll, vilket kanske skänkte en smula tröst.

Förutom de mest frekventa poänggörarna Bizaca, Christopher Czerapowicz (20) och Skyler Bowlin (18) fortsätter Dino Pita att imponera och tillförde 17. Aaron Anderson gjorde jobbet i returtagningen och slutade på nio, medan Bowlin förutom sina poäng och sex assists uppenbarligen också utgjorde en hotbild eftersom han blev foulad av motståndarna åtta gånger. Och Michiel Petersen hann med fyra poäng på sina 1:44 minuter.

Men i jämförelse med Jämtlands guard Corin Henry låg Bowlin i lä. Uppenbarligen låg mycket fokus på att stoppa ligans bäste poänggörare som foulades hela tio gånger. Och poängmässigt gjorde Henry ”bara” 13 vilket var få med hans mått mätt, men antalet assists sköt i stället i höjden och blev totalt tio vilket i sin tur innebar en double-double. En annan central spelare är centern Najee White som gjorde 16 poäng men som bara tog blygsamma tre returer. I hans ställe klev dock den 185 centimeter långe guarden Gustav Hansson in och plockade sju, vilket kanske inte var vad Kings hade väntat sig.

Som mest ledde bortalaget med 34 poäng. Jämtland gjorde 46 poäng inom det målade området, till skillnad från Kings 34. Gästernas skytte var bättre totalt sett även om hemmalaget hade högre procent i straffkastskyttet (77% mot Kings 69%). Men till det ska tilläggas att Jämtland bara fick ställa sig vid straffkastlinjen nio gånger och satte sju medan Kings satte 16/23.

På fredag väntar en tuff uppgift då Norrköping Dolphins, stärkt av sin knappa seger mot Uppsala Basket, gästar Täljehallen.

Highlights från matchen:

Matchfakta:
Jämtland–Södertälje 83-106

(16-31, 20-34, 25-19, 22-22)
Poäng, Jämtland: Dino Cinac 20, Najee White 16, Anton Kobylak-Berglund 15, Corin Henry 13, Mattias Markusson 8, Gustav Hansson 4, Jaan Puidet 4, Zsolt Szabo 3.
Södertälje: Toni Bizaca 24, Christopher Czerapowicz 20, Skyler Bowlin 18, Dino Pita 17, Aaron Anderson 9, Davis Lejasmeiers 8, Michiel Petersen 4, Erik Johansson 3, Filip Kovacek 3.
Publik: 528.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget