Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Borås knep poängen hemma mot Nässjö

Nässjö Basket är inte längre ett lag som man bara ”hämtar poäng” mot. Under klubbens fjärde säsong i Basketligan har man växt ytterligare och är nu ett slutspelslag att räkna med.

Gästerna öppnade väldigt bra och hade ledningen under de inledande sex minuterna. Sedan tog Borås Basket över undan för undan och kunde till slut vinna med relativt klara 82-65.

Den tidigare Borås-spelaren Hajzer Ismaili, som fick förtroendet att starta för Nässjö i Dartaye Ruffins frånvaro, spelade sjukt bra inledningsvis. Under hans första byte, som varade knappt fem minuter, stod Hajzer för sju poäng, fem returer och två assist. Gästerna fixade snabbt en ledning på 4-10 och hemmalaget verkade lite chockade. Men Borås Basket repade sig ganska snabbt, stred emot och tog ledningen sex minuter in i matchen. Den höll man perioden ut och ledde matchen med 22-18 inför andra perioden.

Borås Basket satt alltså i förarsätet inför den andra perioden. Och man skulle inte ge upp den platsen heller. ”Big Thor” Christian Maråker, Mike Palm och Jakob ”Iceman” Sigurdarson var de som stack ut mest när Borås ryckte. Knappt fem minuter in i perioden hade Borås ökat på till 34-24 och det kändes bra att vara hemmasupporter.

Tyvärr går det aldrig att vila på en ledning i basket. Det går inte att bevaka. Nässjö spelade bra och hade kapat till 41-38 med 1:23 kvar av andra perioden. Pat Ryan, som är Borås Baskets headcoach, tog då timeout. En bra timeout då hans lag fixade 4-0 på den återstående tiden och gick till halvtidsvila med ledning 45-38.

Adama Darboe satte igång tredje perioden genom att sänka en trepoängare från hörnet närmast Nässjös bänk. Maråker sköt sedan i 50-38 från lowpost innan Nässjö, genom Cole Darling vaknade efter haltidsdvalan. Åtta minuter in i perioden så var det Borås Basket som hade kontroll. 58-46 stod det och Raul Jimenez på Nässjö-bänken kallade timeout. Med tio minuter kvar av matchen ledde Borås Basket med 61-49.

Nässjö började fjärde perioden bäst och hade gjort 61-54 innan hemmalaget hunnit blinka. Sedan visade ”Big Thor” och ”Iceman” hur man skjuter i poäng. Lagkapten Darboe sköt i sina 15:e och 16:e poäng när det behövdes som mest. Detta dödade Nässjös hopp på ett ganska effektivt sätt. Omar ”The Wizard” Krayem sänkte 74-57 med 4:35 kvar. Då kändes det hyfsat safe att segern skulle stanna hos hemmalaget. Segersiffrorna skrevs till 82-65. På lördag är det ny fajt – mot Luleå den gången och en så kallad fyrapoängsmatch.

Highlights från matchen:

Matchfakta:
Borås–Nässjö 82-65

(22-18, 23-20, 16-11, 21-16)
Poäng, Borås: Christian Maråker 17, Jakob Sigurdarson 16, Adam Darboe 16, Mike Palm 10, Omar Krayem 9, Ronald Boggs 5, Toni Vitali 5, John Brändmark 2, Simon Gunnarsson 2.
Nässjö: Filip Djuran 16, Cole Darling 15, Aleksa Solevic 9, Hajzer Ismaili 9, Abdou Medjedoub 6, Mantas Griskenas 5, Jonathan Peleg 3, Karim Wazzi 2.
Publik: 1 224.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget