Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Kings drog längsta strået

Södertälje Kings tog ännu en viktig seger genom att på lördagseftermiddagen besegra Borås Basket med 96-79.

Kings tog kontrollen tidigt i matchen och kunde tack vare en stor ledning spela avslappnat och inspirerat. Poängbäst blev Toni Bizaca, som liksom Skyler Bowlin satte 3/5 treor, men hetast i trepoängsland var Dino Pita, som var tillbaka från sin skada och sänkte 4/5. I Borås lyckades Christian Maråker bäst både med antalet poäng (18) och returer (sex). Nicholas Spires spelade inte, men i hans frånvaro höjde Aaron Anderson sig en extra nivå och bidrog med 12 poäng och nio returer.
– Nick skadade foten i går kväll (läs fredag). Vi kommer att få reda på under veckan i fall han kan spela i Östersund eller inte, sade Södertäljes coach Vedran Bosnic efter matchen.

Kings spelade inspirerat och tvingade fram turnovers från de tvekande motståndarna som inte lyckades hitta de offensiva lösningar de hade behövt. Efter tre minuter var ställningen 11-4 och Borås var i behov av en timeout för att stoppa motståndarnas eskalerande poängproduktion. Timeouten visade sig vara till nytta och gästernas underläge minskade, åtminstone tillfälligt, mycket tack vare Maråkers och Toni Vitalis prestationer i insideområdet.

Anderson och även Adam Ramstedt gjorde ett bra jobb gentemot Borås stora spelare och mot slutet av den tredje perioden fick även Michiel Petersen komma in på planen och matchas mot rutinerade Maråker. Gästerna hade också svårt att få stopp på mångsidige Christopher Czerapowicz, som hittade luckorna i motståndarnas försvar, eller så tog han skottet vid trepoängslinjen, där även pålitliga Pita, Bowlin och Bizaca regerade.
– Det är kul att få några fler minuter som i dag. Känns underbart att få spela med Kings, det har jag längtat efter sedan jag var 14. Vedran kontaktade mig för någon månad sedan och frågade om jag ville spela med dem, men sade också att det skulle innebära att jag inte kunde fortsätta i Knights. Men det är det värt, att få spela på den här nivån, med riktiga män, i Knights är det unga grabbar. Där spelade jag tillsammans med Adam, Erik och Filip. Och Nick och jag har spelat tillsammans för länge sedan, i U16, berättade Petersen, som är född i Holland men flyttade till Sverige när han var tio år.

Matchen fortsatte dit Kings ville, med hjälp av strävsamt defensivt arbete och systematiskt och taktiskt anfallsspel. Efter halva period två var laget uppe i en tiopoängsledning som i början av den tredje perioden som mest var uppe i 22 poäng.
– Vi lyckades störa deras spel, lät dem inte komma ut i transition eller i pick and roll. Omar och Maråker var också viktiga att ha koll på. En sådan som Omar är nästan omöjlig att stoppa, men vi lyckades bra, fortsatte Petersen.

Kings inledde period tre lite mer avslappnat än tidigare och det var gästerna inte sena att dra nytta av. Omar Krayem och Jakob Sigurdarson visade att de var beredda att fortsätta kämpa och på kort tid krympte den stora poängskillnaden till 13 vilket var skäl nog för att Bosnic skulle kalla till timeout. Borås intensitet tvingade dock hemmalaget att återuppta fokus och höja tempot till en svårstoppad nivå.

Maråker fortsatte göra poäng, men var lite för ensam för att det skulle påverka poängställningen och efter tre perioder var han den ende i laget som var uppe i tvåsiffrigt. Pita, som var tillbaka på planen efter sin fotskada gjorde en stabil insats och det var svårt att tro att han varit borta några matcher. Den sista perioden blev inget undantag från resten av matchen och även om bortalaget hämtade ikapp några poäng kontrade Kings med högprocentigt trepoängsskytte, vilket dessutom splittrade motståndarnas zonförsvar.
– Det kan vara svårt att behålla fokus när man leder med mycket, men för oss gäller bara att fortsätta vara fokuserade. Vi har bra flyt i vårt spel, vi ser till att spela bra ihop och alla kämpar tillsammans. Kemin i laget är den bästa jag någonsin har upplevt i ett lag. Jag var med under försäsongen och jag har alltid känt mig som en del i laget, det är som en stor familj. Jag är glad att Vedran stöttar mig, men det innebär också att jag har krav på mig, konstaterade Petersen.

Matchfakta:
Södertälje–Borås 96-79

(23-17, 32-18, 19-21, 22-23)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 23, Christopher Czerapowicz 20, Skyler Bowlin 19, Dino Pita 16, Aaron Anderson 12, Davis Lejasmeiers 2, Adam Ramstedt 2, Filip Kovacek 2.
Borås: Christian Maråker 18, Omar Krayem 14, Michael Palm 12, Jakob Sigurdarson 10, Emil Lundstedt 9, Ronald Boggs 6, Toni Vitali 6, Fredrik Andersson 4.
Publik: 748.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget