Fotograf: Calle Ström / Bildbyrån

Förstärkt Borås nästa utmaning

Det vankas toppmatch i Basketligan under lördagseftermiddagen där Södertälje Kings tar emot Borås Basket. En match du ser direkt på Basketplay.

Södertälje Kings och Borås Basket har varit säsongens svenska representanter i FIBA Europe Cup där båda gjorde liknande insatser i respektive grupp, lyckades ta sig vidare till den andra omgången och gjorde sedan sorti mycket välsynkroniserat med en varsin välförtjänt hemmaseger. I Basketligan herr har det sett lite annorlunda ut. Medan Kings lyckades behålla sin höga standard näst intill intakt parallellt med europaspelet förmådde Borås inte prestera lika väl och förlorade under den period som Europe Cup pågick åtta matcher i ligan. På lördag möts Kings och Borås för tredje gången.
– Borås är ett väldigt farligt lag som visade sin klass genom att ta sig till andra omgången i Europe Cup. De var favoriter till SM-guldet i början av säsongen och är det fortfarande. Jag följde dem inte så noga under Europe Cup-perioden, de hade lite skador och förlorade rytmen i ligamatcherna, men de svenska lagen de mötte var dessutom bra, berättar Vedran Bosnic.

BASKETPLAY: Toppmatch mellan Södertälje-Borås

Bosnic siade innan nyår om att det intensiva spelschemat skulle sätta spår i laget, särskilt under januari som var extremt matchtät. Och visst dök småskador och sjukdom upp, säkert delvis till följd av den begränsade möjligheten till återhämtning. Men ligamatcherna fortsatte Kings att vinna, med undantag för två tillfällen. Och mot Borås har Södertälje 2-0.
– Vi gjorde en bra första halva av matchen mot Uppsala senast, vi kom ut hungrigt och visade hög nivå. Offensivt straffade vi dem och defensivt stoppade vi dem. Segern ger oss mer energi och motivation inför de kommande matcherna. I matchen mot Borås kommer Dino antagligen göra några minuter. Vi vill hålla hög standard men samtidigt fortsätta utveckla oss under de sju omgångar som återstår innan slutspelet, fortsätter Bosnic.

Efter att europaspelet avslutades har Borås vunnit tre raka, men priset för tidigare förlorade poäng i tabellen är högre än så. Laget ligger i skrivande stund på fjärde plats, med fyra poäng färre än BC Luleå, men också med en match mindre spelad. Två poäng färre och lika många matcher spelade än Borås har femman Sundsvall Dragons, som lär strida för den hemmaplansfördel i slutspelet en fjärdeplats innebär.
– Borås kommer vara revanschsugna och de har en ny spelare som är bra. De spelar snabbt och det är viktigt att vi inte låter dem få lätta avslut, att vi stoppar dem i transitionen. Vi ska börja scouta nu och då får vi se hur vi ska spela, men Omar och Maråker måste vi vara försiktiga med, och Palm är farlig om han får momentum, sade Christopher Czerapowicz i tisdags.

BASKETPLAY: Toppmatch mellan Södertälje-Borås

I januari kom den före detta ecoÖrebrospelaren Ronnie Boggs till Borås, ett värdefullt tillskott till guardpositionerna och även i rollen som small forward. Det sades att han till en början skulle ses som en avlastning för sina nya lagkamrater, men har efter fem matcher redan fått mycket speltid och bidrar på flera sätt, bland annat i poänggörandet. Och konstigt vore väl om inte Borås drog nytta av Boggs färdigheter – han var trots allt ligans fjärde bäste poänggörare under säsongen 2013/14.

I tillägg till det har långtidsskadade Fredrik Andersson gjort comeback efter en frånvaroperiod på över ett år till följd av den korsbandsskada han drog på sig i en match mot Uppsala Basket i slutet av 2014. Den 22-årige forwarden Andersson fick 6:27 minuter i sin premiärmatch mot Dragons den 11 februari och hann med två returer, en assist och två fouls.
– De har två nya spelare i Boggs och Andersson som är tillbaka från sin skada, det kommer göra att spelet blir annorlunda. De guarder de har är duktiga och erfarna, sedan har de Mike Palm, Toni Vitali och Christian Maråker, som är en av ligans bästa stora spelare, säger Bosnic.

Som alltid kommer Kings försöka hålla motståndarna på så låga poäng som möjligt. Den målsättningen är lite extra intressant mot ett lag som Borås som snittar hela 90.1 poäng per match, och Maråker, Krayem och Jakob Sigurdarson som alla återfinns bland ligans tio bästa poänggörare.
– Det är ett väldigt offensivt lag med många spelare som kan skjuta och utnyttja fast breaks. De är starka både utifrån och i insideområdet. Vår uppgift blir att försöka sakta ned dem, avslutar Kingscoachen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget