Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Umeå tappade och föll

En start på 12-0 räckte inte för Umeå BSKT. Det blev en tredje förlust för säsongen mot Malbas Basket när siffrorna skrevs 75-83 i Umeå på tisdagen.
– Vi orkar inte riktigt ta kampen på slutet, säger Umeåcoachen Jesper Gustavsson.

Umeå var riktigt taggade från start efter att haft ett tio dagar långt uppehåll sedan senaste matchen borta mot Nässjö Basket. Med aggressivt försvarsspel och snabba uppspel lyckades Umeå ta en 12-0 ledning mot Malbas. Sakta men säkert nötte dock bortalaget sig in i matchen och hade 25-25 en bit in i andra perioden. Detta tack vare en Niklas Selin som kom in och tände laget.
– Självklart hade vi velat rida lite längre på den ledningen, men vi tappade den aggressiviteten lite efterhand och sedan Egal som hade en jättebra match hamnade på tre fouls, säger Jesper Gustavsson.

Umeå var under matchen inte alls nöjda med domarinsatsen och Jesper Gustavsson ådrog sig en teknisk foul efter en av protesterna.
– Det var lite frustrerande. I första halvlek tog de allt, i andra svalde de pipan, men vi kan inte skylla på det. 19 offensiva returer talar sitt språk. När vi märker att domarna släpper måste vi spela efter det, säger han.

Umeå hade 42-41 i halvtid och där och då var matchen väldigt öppen. När sedan 216cm långe Carl Engström åkte på sin fjärde foul efter en drive av Nathan Dawit talade en del för Umeå.

Yannick Anzuluni vaknade till och gjorde 10 av sina 22 poäng i tredje perioden. Malbas stretade dock emot bra och Darion Rackley hade kommit igång och bombade i treor samtidigt som Fredrik Larsson var mycket aggressiv. Efter tre kvartar var ställningen 64-64.

Då klev Malbas fram. När matchen skulle avgöras lyckades de sakta ner Umeå, få snabba uppspel och samtidigt brände Umeås normalt stabila skyttar som Nathan Dawit vidöppna lägen. Då klev Malbas ledda av Rackley iväg och kunde till slut vinna säkert.
– Vi fick lite för många minuter på ett par spelare och då orkade de inte på slutet. Sedan vinner du inte så många matcher när du gör dina sämsta minuter sista fem. Helt klart en sur förlust med tanke på starten. Så är det, säger Umeå-coachen.

Bäst i Umeå i första halvlek var Bree Perine som stannade på tio poäng från den halvleken, men i andra kom han helt bort. Sett över hela matchen var duon Yannick Anzuluni 22 poäng, tio returer och Nathan Dawit 13 poäng, fem returer bra, men båda svek i avgörandes stund.

Text: Umeå BSKT

Matchfakta:
Umeå–Malbas 75-83

(22-13, 20-28, 22-23, 11-19)
Poäng, Umeå: Yannick Anzuluni 22, Nathan Dawit 13, Bryquis Perine 10, Johan Rönström 10, Johan Pierre 9, Egal Saleman 7, Jesper Hallberg 4.
Malbas: Darion Rackley 20, Fredrik Larsson 13, Niklas Sellin 13, Carl Engström 9, Alexandar Danilovic 9, Gustav Sundström 9, Connor Miller 5, Kristoffer Gafor 3, Tobias Sjöberg 2.
Publik: 623.

Dela inlägget