Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtland vann efter stor upphämtning

Jämtland Basket låg under med 60–76 inför sista perioden och inget tydde på annat än Örebro-seger. Jämtland lyckades ordna förlängning och sedan vinna med 105–101. Se highlights från matchen!

Jämtland var piskade att vinna tisdagens match mot Eco Örebro om chansen till slutspel skulle finnas kvar. Det syntes på spelet att det var nervöst, hemmaspelarna såg lite tagna ut. Mattias Markusson var en av få som såg ut att trivas på planen redan från början. Under Jämtlandssången stod han och sjöng med, och när han väl byttes in såg han spelsugen och bestämd ut. Örebro var det något bättre laget och de gick till periodpaus ett med en fempoängsledning.

Andra perioden var ett riktigt bottennapp för Jämtland. Det tog drygt fem minuter innan Jämtland satte sina första poäng och då hade Örebro redan gjort 11–0. Sedan reste sig Jämtland och avslutade perioden med att göra 16–7 och underläge med 38–45 i halvlek. Det var annars en rätt tam första halvlek, endast tio fouls utdelade totalt.

Tredje perioden drog Örebro iväg och Jämtland hämtade tillbaka och underläget var nere i endast fyra poäng, men sedan gjorde Örebro ett riktigt ryck. Laget spelade ut Jämtland fullständigt och när signalen för tredje periodens slut äntligen kom stod det 60–79. Jämtland hade stora problem med att få stopp på Örebros penetreringar. De tog bollen till korgen med fart och hemmaförsvaret fick se sig frånsprungna gång på gång. När Örebro dessutom sköt väldigt bra utifrån så såg det ut att bli en utklassningsseger för bortalaget.

Den fjärde perioden var hyfsat jämn till att börja med. Jämtland tog in en poäng här och där och underläget med fem minuter kvar hade endast krympt med fyra poäng. Men upphämtningen fortsatte sakta men säkert. Med 1.34 kvar var underläget nere i sex poäng. Najee White, som kanske slet hårdast av alla under sista perioden, kunde och borde ha minskat underläget till fyra strax innan, när han snyggt stal bollen och sprang sig fri men fumlade med bollen och tappade den över kortlinjen in fritt läge. Underläget minskade till fyra poäng när det återstod 53 sekunder och med 8,7 sekunder kvar var underläget 91–93 och Jaan Puidet skulle skjuta två straffkast. Örebros bänk gjorde vad de kunde för att störa Puidet genom att ta en timeout när han skulle skjuta. Men Puidet lyckades bevara kylan och lugnet och gick in efter timeouten och lade i båda straffkasten till 93–93. Örebro försökte sedan avgöra i det sista anfallet, men kom aldrig till något bra avslut.

Förlängning fem minuter alltså, och den började allt annat än bra för Jämtland. White foulade Justin Baker mitt i ett trepoängsskott vilket gjorde att Baker fick tre straffkast. Baker gjorde inget misstag utan satte alla till 93–96. Jämtland satte en tvåa och Örebro satte en tvåa till 95–98. Nicklas Larsson var grym och sänkte flera treor, och Jämtland gick fram till 102–98. När White avstyrde ytterligare ett anfall var Örebro ett slaget lag. Matchen slutade 105–101 efter en smått historisk upphämtning.

Highlights från matchen:

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Matchfakta:
Jämtland–Örebro 105-101 efter fl.

(22-27, 16-18, 22-31, 33-17, 12-8)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 36, Niklas Larsson 22, Najee White 16, Jaan Puidet 13, Mattias Markusson 12, Zsolt Szabo 4, Gustav Hansson 2.
Örebro: Justin Baker 27, Nebojsa Pavlovic 17, Sean Smith 16, Jordan Peltier 15, Brandon Barton 13, Miklos Szabo 11, Olle Mellström 2.
Publik: 573.

Dela inlägget