Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Samspelt Örebro föll på mållinjen

Eco Örebro visade sig bli en ordentlig utmaning för Södertälje Kings, som i brist på fokus fick slita rejält för att lyckas vinna med 83-76.

Örebro hade ett litet övertag under större delen av matchen och visade upp fint samspel i försvar såväl i anfall, i motsats till hemmalaget, trots att Ahmad Starks (skadad) saknades. Efter halvtid kom dock Kings ut mer koncentrerat och var hjälpt av både Dino Pitas och Toni Bizacas produktivitet (24 respektive 17 poäng), och dessutom gjorde Nick Spires en double-double, 12/11. Örebros nyförvärv Justin Baker har kommit in bra i laget och bidrog med 19 poäng och åtta returer.

Örebro hängde med bra under den första perioden och Kings satte emellanåt in helplanspress för att bromsa upp anfallsspelet, problemet var bara att det inte var effektivt nog. Gästerna utmanade motståndarna i fast break och svingade bollen snabbt från sida till sida tills rätt läge infann sig. Brandon Barton var produktiv för Örebro och Miklos Szabo bevakade insideområdet väl.

Även Spires gjorde en bra första period och tog ordentligt med plats under korgen. Men hemmalagets försök att lägga några poängs marginal mellan sig och motståndarna lyckades inte och det var tack vare en trea av Toni Bizaca i slutsekunden som trots allt resulterade i en sexpoängsledning inför period två.

Kings hittade inte rytmen i försvaret och gav gästerna möjlighet att gå upp i ledning under den andra perioden. Szabo dominerade i tresekundersområdet medan Jordan Peltier och Nebojsa Pavlovic hjälpte till att bygga upp den ledning som i halvtid hade blivit åtta poäng. Men det var inte bara den defensiva insatsen som var problematisk för Kings, utan även anfallsspelet som gästerna tog bort alldeles, vilket periodsiffrorna 8-22 visade.

Örebros zonförsvar passade inte motståndarnas anfallsspel, men en livrem var Pitas trepoängsskytte som fungerade bra. Dessutom kom hemmalaget ut mer fokuserat efter halvtid och hämtade ikapp underläget. Szabo, som var en ytterst vital del av Örebros starka returtagning, fick sin fjärde foul redan halvvägs in i den tredje perioden, vilket också påverkade lagets redan tunna rotation. Szabo kom dock tillbaka i period fyra och fick aldrig någon femte foul.

Peltier och Pavlovic samarbetade fint i pick and roll vilket öppnade upp för en hel del lägen. Justin Baker bidrog också från trepoängslinjen och mot slutet av perioden var ställningen fortfarande helt jämn. Baker fortsatte vara högprocentig med sina trepoängare och var ett skäl till att Örebro fortsatte bita sig kvar i matchen.

Mike Josephs trea med fem minuter kvar tog upp hemmalaget i en viktig trepoängsledning och när Pita sedan gjorde ytterligare tre var ledningen sex. Kings systematiska helplanspress började sätta sina spår hos örebrospelarna som sackade i defense och inte hängde med i screenerna.

Än var det dock inte över. Efter att Sean Smith hade satt tre straffkast och Peltier attackerat sig fram till ytterligare två, skilde endast två poäng med två minuter kvar av matchen. Gästernas zonförsvar fortsatte ställa till det för Kings som hade svårt att skapa rörelse i anfallsspelet.

Men Pitas trepoängare splittrade zonen till man-man igen vilket gav Bizaca möjlighet att göra sin skottfint och sätta två till. Och så Pita igen, het vid trepoängslinjen, som ökade på ledningen ytterligare. Först då, när ungefär en halv minut återstod, kändes Kings seger inom räckhåll.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje–Örebro 83-76

(22-16, 8-22, 24-17, 29-21)
Poäng, Södertälje: Dino Pita 24, Toni Bizaca 17, Nick Spires 12, Skyler Bowlin 12, Davis Lejasmeiers 5, Mike Joseph 5, Chris Czerapowicz 4, Aaron Anderson 4.
Örebro: Justin Baker 19, Brandon Barton 15, Jordan Peltier 13, Miklos Szabo 13, Nebojsa Pavlovic 13, Sean Smith 3.

Dela inlägget