Fotograf: Bildbyrån (montage)

Uppförsbacke för Jämtland

Jämtland Basket gjorde återigen en ganska bra match mot BC Luleå, men mot slutet mattades laget och fick inkassera ännu en hedersam förlust. Jämtland förlorade till slut med 75–84.

Jämtland hade kommandot under större delen av den första perioden, laget ledde med 17–12 efter dryga fem minuter och såg heta och spelsugna ut. Zsolt Szabo och Corin Henry gjorde tillsammans 17 av Jämtlands 24 poäng, dessutom tog de två returer var och bidrog starkt till att Jämtland ledde med 24–22 efter den första perioden.

Luleå inledde andra perioden bättre och gjorde 14–5 innan hemmalaget fick ordning på spelet igen. Jämtland avslutade med att göra 10–5 och ställningen var jämna 39–41 i halvlek. Najee White bäste poängplockare i Jämtland under den andra perioden med åtta. Luleå var klart bättre på att skjuta tvåor under första halvlek, de sköt 48 % mot Jämtlands 33. Treor och straffkast var rätt jämnt. Jämtland hade endast 3 turnovers jämfört med Luleås 8. Luleå ledde returtagningen med 25–21.

Tredje perioden präglades av missar, båda lagen skapade lägen men det blev inte så mycket som faktiskt gick i. Jämtland fortsatte att skjuta illa på tvåor och Luleå provade sju treor men satte bara en. Perioden slutade 13–15 och 52–56 inför den sista perioden.

Den fjärde perioden var Luleå det bättre laget. De ryckte åt sig en tiopoängsledning och Jämtland hade fasligt svårt att krympa avståndet. Tre av elva trepoängsförsök satt och det tillsamman med ett fortsatt svagt tvåpoängsskytte grusade Jämtlands förhoppningar om en seger.

Skottprocenten på tvåor blev 36 för Jämtland och 41 för Luleå. På treor sköt Jämtland 29 % och Luleå 35. Båda lagen sköt bra från strafflinjen, Jämtland 78 % och Luleå 82. Returerna Vann Luleå förkrossande, Jämtland tog 39 jämfört med Luleås 54. Däremot hade Jämtland stort övertag vad gäller turnovers. Jämtland hade 9 turnovers mot Luleås 21. Henry blev vald till matchens lirare med 20 poäng, tre steals, sju assists och sju returer.
– Vi går tomt offensivt i perioder i matchen, men under de perioderna lyfter vi oss också defensivt. Det tillsammans med en ruggigt bra returtagning, Jämtland fick nästan alltid bara en chans, var nycklarna till dagens seger. Vi vann trots 21 turnovers så jag är glad. Att slå Jämtland borta är för övrigt alltid en stor seger. Jag tror att Jämtland ändå går till slutspel. Jag har visserligen aldrig mött Dino Civac, men jag har sett honom på video. När han kommer tillbaka och det tillsammans med det lag de har kommer att räcka, säger Luleås coach Peter Öqvist.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke:
– Deras returtagning blir bra delvis för att vi medvetet valde att inte gå på offensiva returer. Det var för att Luleå inte skulle kontra på oss, de är bäst i Sverige på det. Det tilläts alldeles för mycket orent spel, det drabbade vårt insidespel. Sedan orkade Najee och Zsolt inte dra hela lasset när Markus Mattiasson blev utfoulad.
– De slår oss för att de nyper i de lägen som dyker upp när vi går bort oss. Dessutom tar vi skott flera gånger när det finns någon annan som har ett bättre läge.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

(Highlights från matchen:)

***

I tisdagens övriga två matcher vann Sundsvall Dragons klart borta mot Malbas, 85-60. I Umeå höll hemmalaget Umeå BSKT länge jämna steg med Norrköping Dolphins, men till slut var det östgötarna som var det starkare laget och vann med 75-67.

Matchfakta:
Jämtland–BC Luleå 75-84

(24-22, 15-19, 13-15, 23-28)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 20, Najee White 17, Zsolt Szabo 14, Niklas Larsson 8, Anton Kobylak-Berglund 6, Gustav Hansson 5, Mattias Markusson 5.
BC Luleå: Jaraun Burrows 30, Toni Prostran 20, Alex Wesby 17, Adam Rönnqvist 6, Christopher Ryan 6, Tim Kearney 3, Anton Saks 2.
Publik: 751.

Umeå-Norrköping 67-75
(14-17, 22-16, 12-23, 19-19)
Poäng, Umeå: Yannick Anzuluni 21, Nathan Dawit 12, Johan Pierre 12, Egal Saleman 8, Johan Rönström 8, Jesper Hallberg 4, Bree Perine 2.
Norrköping: Joakim Kjellbom 17, Josh Hairston 16, Mickael Lindquist 15, Johnell Smith 9, Tim Schüberg 8, Zarko Jukic 5, Gustav Ericson 3, Rickard Eriksson 2.
Publik: 427.

Malbas–Sundsvall 60-85
(18-21, 14-23, 22-21, 6-20)
Poäng, Malbas: Fredrik Larsson 13, Carl Engström 12, Connor Miller 11, Alexandar Danilovic 11, Darion Rackley 7, Nicklas Sellin 4, Kristoffer Gafor 2.
Sundsvall: Hlynur Baeringsson 21, Charles Barton 18, Ernests Kalve 14, Raymond Willis 12, Daniel Eliasson 11, Jesper Eliasson 4, William Gutenius 3, Andre Nilsson 2.
Publik: 307.

Dela inlägget