Fotograf: Johan Bernström / Bildbyrån

Viktig seger mot svårspelade Malbas

Nässjö Basket vinner fredagens hemmamatch mot Malbas, 78-62. En viktig seger för Nässjö som nu kopplat en stabilt grepp om slutspelsplatsen och med 20 inspelade poäng, och en nuvarande sjätteplats ska man med all rätt nu titta snett uppåt mot norrlandslagen Luleå och Sundsvall.

Nässjös förstauppställning kommer ut riktigt taggade till match inför en stor hemmapublik och det nästan ångar om dem under de första minuterna av matchen. Ett grymt tätt man-man försvar med perfekta rotationer gör att Malbas knappt kommer till skott under de första minuterna och hade hemmaspelarna haft bättre skärpa offensivt, så hade man haft en stor ledning efter tre minuter. Det ser bra ut med ledning 5-0 men när Malbas spräcker poängnollan efter drygt tre minuters spel så jämnar matchen ut sig. Nässjös intensiva försvar lägger ändå grunden till en sjupoängsledning efter den första perioden, 22-15 och egentligen ska Malbas vara mycket nöjda över att inte matchen är avgjord redan vid detta läge.

Kanske gick det för lätt i inledningen? Malbas spelar upp sig i period två samtidigt som Nässjös spelare inte presterar lika bra under denna period. Nässjös coach Raul Jimenez byter ut nästan hela förstauppställningen och direkt så gör Malbas en 10-0 run på hemmalaget och helt plötsligt spelar skånelaget med ett helt annat självförtroende. Nässjö lyckas stoppa upp bortalaget i slutet av perioden och det är väldigt tydligt i denna match att Nässjös förstauppställning är klart starkare än Malbas dito och att detta skulle kunna fälla avgörande under matchens andra del.

Det är ändå klart oroliga ansiktsuttryck bland Nässjös fans i pausen, men efter de inledande minuterna av den tredje perioden ser det annorlunda ut. Nässjö kommer ut otroligt starkt i början av perioden och man visar verkligen här att man inte tänker låta Malbas få med sig någonting från denna match. På de tre inledande minuterna av perioden gör hemmalaget 11-0 och Malbas coach Henrik Svensson tvingas ta time-out. Nässjö lägger här grunden till segern och man spelar under hela denna perioden intensivt försvar och Malbas har mycket svårt att hitta nycklarna. Malbas duktige center Carl Engström bevakas hårt och det är tydligt att Nässjös coacher har gjort scoutingjobbet och Malbas har svårt att få bollarna inside till sin stjärna. När Engström väl får bollen så är det både dubbling och nästan trippling som gäller denna kväll. I stället så är Malbas främsta hot amerikanen Connor Miller. Miller spelar bra matchen igenom och tar bra beslut över hela banan.

Här kan du se highlights från matchen:

Med en niopoängsledning inför de avslutande tio minuterna kändes det stabilt för hemmalaget. Malbas lyckas närma sig något i början av perioden men Nässjö har full kontroll på händelserna och med Cole Darling tillbaka efter skada känns det tryggt på banan. Cole får flera ”skitfoul” och tvingas sitta mycket, men när han väl är på banan så dominerar hemmalaget hela banan. Detta stärks också av statistiken, Nässjö är +32 poäng med Cole på banan och detta på bara cirka 16 minuters speltid. Statistik är givetvis bara en mängd siffror men samtliga Nässjöfans vet hur viktig denna kille är för Nässjö Basket. Det är inte bara Cole som har fin +/- stats ikväll utan hela startuppställningen och detta visar väl hur starka de var tillsammans under denna match.

Nässjö gör en stark andra halvlek och man vinner till slut med klara siffror. Malbas är inte ofarliga och det är kul att se dem spela. Nässjös coach Jimenez påtalar detta vid presskonferensen efter matchen och han menar att denna seger är en bra merit för Nässjö. Efter åtskilliga timmars scouting av Malbas tidigare matcher, så menar han att de är välcoachade och att de använder sitt material på bästa sätt. Malbas coach Henrik Svensson var mycket missnöjd med lagets tredje period samt att Nässjö fick möjligheten att straffa sitt lag hårt efter bortkastade bollar, vilket statistiken visar tydligt och att det inte håller om man vill vinna basketmatcher i denna liga.

Text: Nässjö Basket

Matchfakta:
Nässjö–Malbas 78-62

(22-15, 12-19, 19-10, 25-18)
Poäng, Nässjö: Cole Darling 17, Dartaye Ruffin 12, Mantas Griskenas 12, Filip Djuran 11, Aleksa Solevic 10, Kristian Heder Ternell 7, Karim Wazzi 6, Tanju Yulman 3.
Malbas: Connor Miller 17, Darion Rackley 13, Carl Engström 10, Gustav Sundström 7, Kristoffer Gafor 5, Alexandar Danilovic 5, Fredrik Larsson 3, Niklas Sellin 2.
Publik: 987.

Dela inlägget