Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Storvinst trots knappt spelövertag

BC Luleå kom till match med två förluster i baken. Den ena en knapp förlust mot Sundsvall Dragons och den andra en något större mot tabelljumbon Umeå BSKT. Nästjumbon Eco Örebro å sin sida hade fyra förluster på raken innan bortamötet mot BC Luleå.

Den som enbart ser till poängen ser att BC Luleå tvålade till Eco Örebro något alldeles ohyggligt. Slutresultatet 97-71 talar sitt tydliga språk. Den som däremot såg matchen från start till slut kan möjligen ha en annan bild. Inget av lagen kan sägas ha visat upp ett försvarsspel värt namnet, men däremot någorlunda bra offensiver. Hemmalaget var vassare framåt tack vare ”Kino” Burrows jämna och höga nivå samt ytterligare några spelare som hade sina pigga stunder, men sedan bleknade. Gästande Örebro hade lite samma nivå matchen igenom, men utan BC Luleås toppar. Det känns som att skillnaden låg i norrbottningarnas ryck och skillnaden i turnovers: 10-23 i hemmalagets favör.

I matchinledningen såg faktiskt ecoÖrebro ut att vara mer ”på” än luleåsönerna. Efter sex minuter hade till exempel Brandon Barton hunnit med att sätta en trepoängare och två straffar. Med det var han poängbäst i sitt lag så långt, men inte med mycket. I Luleå var det Bahamas landslagscenter Burrows som hade levererat så långt. Det tog sig något ju längre perioden gick med någon block från Nikita Meshcheriakov och någon trepoängare från Toni Prostran. Under första periodens sista minut blixtrade Adam Rönnqvist till med en trepoängare och i nästa spel en snabb korgattack som gav två poäng och ett övertag med 22-15 inför period två.

Under andra perioden var det Anton Saks tur att blixtra till för en kort stund. Två poäng från golvet, foulad vid stenhård korgattack och en offensiv retur gav intryck av att något var på gång med den forne supertalangen. Publiken – och undertecknad – anade morgonluft men tyvärr svalnade dock lågan. Fler poäng eller returer kom icke från östgötens händer i matchen. Resten av perioden böljade det lite fram och tillbaks och när det blåstes för halvtid var ställningen 49-38. ”Kino” Burrows då? Jo, han gnetade som vanligt på och var efter halvtid uppe i tolv poäng. Med råge poängbäst i hemmalaget.

Efter pausen fortsatte det som tidigare: obefintligt försvarsspel åt båda håll och ett ständigt utbyte av poäng. Denzel Andersson som dittills inte rosat marknaden vaknade till och bjöd på en riktigt fin prestation när han först stal bollen på egen planhalva, spelade upp den till Toni Prostran och sedan lade i två poäng på passning av pointguarden. Sen tog tyvärr bränslet slut. Andersson slutade på fyra poäng, fem returer och två assist. Siffror som i och för sig inte är dåliga för en ung center med styvt sexton spelade minuter, men fyra av fyra möjliga missar på trepoängare fungerar inte.

Fjärde perioden kom och BC Luleå som då ledde med 72-47 började ”lufta bänken” så smått genom att ta in Erik Edin (två trepoängare och två returer på tio spelade minuter!) på planen i samband med att Adam Rönnqvist tyvärr hamnade i foulnöd. Allt eftersom perioden gick kom fler och fler bänkspelare in medan Örebro fortsatte toppa sitt lag. Poängdifferensen påverkades dock inte nämnvärt, men om det sedan innebär en eloge till BC Luleås bänkspelare eller ett underbetyg åt örebroarnas topp skall vara osagt. Sett till respektive lags genomsnittliga förmåga får nog ändå sägas att ecoÖrebro höll en jämnare och mer förväntad nivå genom fyra perioder än vad hemmalaget gjorde. Det var aldrig någon som helst tvekan om att BC Luleå var det bättre laget, men skulle man kunna påverka topplag som Södertälje och Borås med detta spel?

Mycket välförtjänt utsågs Jaraun Burrows till BC Luleås bästa spelare i matchen. Han var den enda som höll sin vanliga höga lägstanivå med 22 poäng, fem returer, två assists, några fina blockar och ett par publikfriande dunkar på drygt 26 minuter.

LÄS MER: Presskonferens BC Luleå – Eco Örebro

Text: Mattias Pettersson (BC Luleå)

Matchfakta:
BC Luleå–Örebro 97-71

(22-15, 27-23, 23-9, 25-24)
Poäng, BC Luleå: Jaraun Burrows 22, Toni Prostran 17, Mikita Mesjtjarakou 14, Christopher Ryan 13, Alex Wesby 9, Adam Rönnqvist 8, Erik Edin 6, Denzel Andersson 4, Arvid Isaksson 2, Anton Saks 2.
Örebro: Justin Baker 15, Miklos Szabo 14, Nebojsa Pavlovic 12, Brandon Barton 11, Ahmad Starks 7, Jordan Peltier 7, Sean Smith 5.
Publik: 1 575.

Dela inlägget