Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

Mot sommarvärmen i Umeå för Jämtland

Vi lämnar sköna Jämtland och Östersund med -28° mot Umeå, som mönstrar rena värmeböljan enligt SMHI (-14°) redan dagen innan. Förra säsongen reste vi och spelade matchdagen. Då blev det två förluster och 0-4 i inbördes möten.

I kväll runt 20:45 får vi veta om ändringen av resdag hjälper oss att förändra förra säsongens utklassning? I år står det 1-0 i Ligan till Jämtland och 2-1 inkluderat försäsongsmatcherna, så det är två lag som känner varann hyfsat väl.

Nu är det bortaplan samt en match som Umeå vet att de måste vinna om de skall ha en rimlig chans att ta sig till slutspel. Umeå har 0-2 mot Malbas och 0-1 mot Jämtland. Skulle Umeå förlora i morgon, så tror jag många med mig inser att loppet är kört. Det räcker inte för Umeå att hinna ifatt ett av lagen, utan de måste ifatt och förbi båda.

Jag har svårt att tro att vi inte kan förvänta oss det absolut bästa Umeå har att erbjuda i kväll. En spelartrupp med namn som Johan Pierre, Nathan Dawit, Yannick Anzuluni, Johan Rönström, Bryquis Perin och Egal Saleman bör inge respekt. Fråga BC Luleå som förlorat båda sina matcher mot Umeå.

Vi vill förstås säkra inbördes, men än viktigare än det blir att inte tappa kontakten med BC Luleå, Nässjö och Uppsala ovanför oss i tabellen. I nuläget pratar vi inte om huruvida det blir slutspel eller inte, utan har fokus på att uppnå det mål vi satte upp innan säsongen.
Det vill säga en bättre placering i tabellen än ”sista slutspelsplatsen”.

Vi vet vilken potential vi har när vi spelar med intensitet och kommer redo till match. Vi har dessutom spelare på väg tillbaka ifrån skador, så vi ser fram emot februari med tillförsikt.
Dino Cinac kommer att göra sin första match mot Umeå efter 13 veckors konvalescens. Minuter för Dino eller inte beror mycket på hans lagkamrater. Vi hoppas både Jaan Puidet och Anton Kobylak kan vara tillbaka intom ett par veckor, men vi har en stor trupp med många spelare som vill visa vad de går för, så vi är redo.

Text: Torbjörn Gehrke (coach Jämtland Basket)

KOMMANDE MATCHER:
Fredag 2016-01-15 19:04:00 BC Luleå ecoÖrebro Luleå Energi Arena (Webb-TV)
Fredag 2016-01-15 19:04:00 Umeå BSKT Jämtland Basket Umeå Energi Arena (Webb-TV)
Fredag 2016-01-15 19:04:00 Uppsala Basket Norrköping Dolphins Fyrishov (Webb-TV)
Fredag 2016-01-15 19:04:00 KFUM Nässjö Malbas Nässjö Sporthall (Webb-TV)

Lördag 2016-01-16 16:04:00 Borås Basket Södertälje Kings Boråshallen (Webb-TV)

Dela inlägget