Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Stark insats räckte inte ända fram

På grund av sjukdom och annat var det åtta tappra spelare i Södertälje Kings, som i sällskap med Srdjan Klinac och Robert Andersson åkte till Turkiet för att möta Royal Hali Gaziantep. Ett tufft utgångsläge mot ett så pass duktigt lag, men det var bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

Och även om det till sist blev förlust med 56-76 för Kings var matchen jämn ända in i den sista perioden. Poängbäst blev Andrew Rautins med 20, följd av Toni Bizaca med 19 (och sju returer) och Christopher Czerapowicz, 18.

Det är klart att Kings föresatte sig att vinna, men utifrån förutsättningarna gjorde laget en riktigt bra match där alla bidrog efter bästa förmåga, inte bara de poängbästa. Förmodligen hade turkarna förväntat sig en betydligt enklare uppgift och kunde inte skaka av sig motståndarna förrän tröttheten mot slutet av matchen påverkade deras fokus.

Det blev en poängfattig första period som slutade 12-9, men när två minuter återstod av period två hade Kings, med hjälp av framför allt Bizaca (16 poäng i halvtid), kommit upp jämsides till ställningen 26-26. Gaziantep ledde returtagningen men gästernas effektiva försvar tvingade fram dåliga skottlägen och turnovers.

Hemmalaget skaffade sig en liten ledning i inledningen av den tredje perioden, men Skyler Bowlin styrde med säker hand sitt lag från bakplan trots att han var hårt hållen av Earl Calloway. Bowlin skapade rörelse och öppningar som både Bizaca och Czerapowicz kunde kapitalisera på så att Kings kunde hämta i kapp. Lagets yngre spelare Adam Ramstedt, Henrik Sjölin och Erik Johansson fick med tanke på den extrema situationen betydligt fler minuter på planen än vanligt och tog sitt ansvar.

Mot slutet av den tredje perioden ryckte hemmalaget några poäng och ledde inför de avslutande tio minuterna med fem. Skottprocenten som tidigare varit i Kings favör, hade nu förbättrats för Gazianteps räkning, och det var främst Rautins, Tomislav Ruzic och Calloway som byggde på poängen. En viss trötthet kunde skönjas i gästernas magra rotation, samtidigt som motståndarna intensifierade sitt försvar. Bollen, som Kings dittills hade vårdat väl, började nu allt för lättvindigt ges bort till det andra laget.

När Rautins med cirka sex minuter kvar av matchen gjorde sina 17:e poäng var Gaziantep uppe i en niopoängsledning och momentum närmade sig. Czerapowicz hade dock inte gett upp utan fortsatte producera i skuggan av motståndarlagets förbättrade skytte. I slutänden skilde bara sex returer mellan lagen, men den sista delen av perioden var helt och hållet hemmalagets.

Kvällens resultat innebär att Kings nu har en vinst och två förluster inför matchen nästa onsdag då Fraport Skyliners gästar Täljehallen.

Matchfakta, FIBA Europe Cup:
Royal Hali Gaziantep–Södertälje 76-56

(12-9, 17-19, 17-13, 30-15)
Poäng, Gaziantep: Andrew Rautins 20, Tomislav Ruzic 16, Earl Calloway 10, Can Ogut 9, Jawad Williams 9, Julyan Stone 4, Jure Balazic 2, Erden Eryüz 2, Anthony King 2, Altan Erol 2.
Södertälje: Toni Bizaca 19, Chris Czerapowicz 18, Aaron Anderson 6, Skyler Bowlin 6, Erik Johansson 5, Nick Spires 2.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget