Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Borås med expressfart till Jämtland

Det har lyfts ifrån flera coacher och klubbar, nu kommer samma fråga igen – orkar Borås Basket med den täta matchaningen i ligan som uppstår i kombination med cupspel?

Efter en 21-22 minuter av både bländande offensiv och smart defensiv ifrån Borås sida mot Turk Telekom i FIBA Europe Cup så tog det tvärstopp – 12-40 i period tre mot turkarna och den sista perioden blev en enda lång transportsträcka. Dessutom med Omar Krayem skadad och Christian Maråker ”bara” 23 minuter, så är de hårt ansatta just nu. Självfallet är det är tråkigt när lag inte får chansen att prestera på sitt max på grund av orimliga resor och spelscheman, men detta är för oss klubbar att lösa – vi måste lösa detta bättre. Den svenska serieläggningen bör ses över, men sen ser vi också hur cuplagen måste ha tolv kvalitetsspelare i sina lag – annars orkar de inte.

Skaderisken blir för stor. Även Jämtland hade en tuff vecka med bland annat två matcher inom 48 timmar inklusive 100 mils transport – så vi tänker inte be om ursäkt, utan måste ta tillvara på chansen så som Nässjö gjorde mot oss. Ingenting i den Basketligan är självklart. Jämtland har blandat bra basket med sämre basket efter juluppehållet. Mot Norrköping var det bra i 40 minuter, mot Nässjö kanske tio minuter och mot Sundsvall kanske 15-20 minuter av okej spel. Det räckte inte mot Nässjö eller Sundsvall och det kommer helt klart inte räcka mot Borås heller – här krävs det 40 minuter. Även om Borås kanske vill fokusera på FIBA Europe Cup, så har de inte råd att tappa matcher i ligan – de kommer att vara redo för Jämtland.

Borås har elva segrar samt ligger trea, och laget som jagar fjärde platsen bakom Sundsvall på deras 10 segrar har 9 segrar och heter BC Luleå. Det är tajt. Självklart ser Borås faran i att tappa en hemmaplansfördel i kvartsfinalerna och räknar inte Jämtland borta som en match där det är okej att förlora. Vi räknar med spel i från både Maråker och Krayem, samt alla andra giftiga “knallar”. De flesta spelarna i vårt lag såg Borås spela mot Türk Telekom och såg Vitali, Palm, Sigurdarsson och Darboe men framförallt Emil Lundstedt, Johan Brändmark och Simon Gunnarsson göra stordåd. Oavsett vilka som spelar av dessa nio spelare så kommer det att bli tufft. Den enda fördelen vi har är att vi är piggare och fräschare och det måste vi utnyttja.

Text: Torbjörn Gehrke (coach i Jämtland Basket)

KVÄLLENS MATCHER:
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Malbas Norrköping Dolphins Heleneholms Sporthall (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Jämtland Basket Borås Basket Östersunds Sporthall (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Södertälje Kings Umeå BSKT Täljehallen (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 ecoÖrebro KFUM Nässjö Idrottshuset (Webb-TV)

Dela inlägget