Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtland föll efter usel inledning

Jämtland Basket var inte alls med när matchen mot Sundsvall Dragons började. 13–31 efter första perioden blev för mycket att hämta igen. Jämtland förlorade till slut med 86–95.

Sundsvall gjorde lite som de ville mot Jämtland den första perioden. Jämtland hade ingenting, vare sig försvar eller anfall fungerade samtidigt som Sundsvall skickade i treor på löpande band. Blodbadet stannade vid 13-31.

Andra perioden blev poängmässigt jämn till slut, men Jämtland hade en riktigt bra period när de gick fram till underläge med sju. Sundsvalls coach tog en timeout och vände matchbilden igen och när signalen för halvlek gick hade Sundsvall återtagit det Jämtland hämtat in. 34–50 var siffrorna i halvlek. Ändå hade Corin Henry gjort 21 poäng vilket var klart bäst på planen. Övriga jämtar fick inte till det, till exempel så fick Zsolt Szabo inte i något av sina tre skottförsök och lagets skottprocent var överlag svagt. 44 % på tvåor och 40 % på treor jämfört med Sundsvalls 53 % på båda. Sundsvall fick dessutom i sex av åtta straffkast medan Jämtland missade de två de fick. Sundsvall vann returerna med 22–15 och hade fyra turnovers jämfört med Jämtlands åtta.

Tredje perioden var ganska händelsefattig jämfört med den andra. Sundsvall ledde med cirka 20 poäng under hela perioden. Niklas Larsson fick igång sitt skytte och gjorde tio poäng, i övrigt inget att skriva hem om.

Den fjärde perioden kom Jämtland ut med mera energi. Försvarsspelet fungerade plötsligt och även om anfallsspelet fortfarande klickade emellanåt så producerade hemmalaget en hel del poäng och Sundsvalls försprång åts upp så sakteliga. Efter ca 4 minuter av den sista perioden var ledningen nere i sju poäng. Henry blandade och gav lite, han gjorde massor av poäng men spelade emellanåt för svårt med en del bortkastade bollar till synes onödigt. Mattias Markusson såg pigg ut, bland annat tog han tre steals i fjärde. Jämtland hade häng på Sundsvall men kom inte så mycket närmare. Lagen följdes åt poängmässigt resten av matchen. Tommie Hansson tog några vältajmade timeouts som störde Jämtlands bästa perioder och deras Charles Barton var 100 %-ig från strafflinjen. Sundsvall vann till slut matchen med nio poäng.

Jämtland sköt totalt 51 % på tvåor och 35 på treor vilket är rätt bra. Sundsvall sköt dessutom 83 % från strafflinjen jämfört med Jämtlands 75. Returerna jämnade ut sig och slutade 35–36, Jämtland hade 16 turnovers mot Sundsvalls 14. Henry satte till slut 37 poäng, tog sex returer, fyra steals och gjorde sju assists. Mycket fina siffror och han blev också vald till matchens bäste spelare.

Tommie Hansson, Sundsvalls coach:
– Jag är jätteglad för den här segern. Vi spelade bra i tre perioder vilket var kul. Inte lika kul när Jämtland nästan går ikapp, det var väl sju poängs skillnad med nästan sju minuter kvar att spela?
– Jag sa till mina spelare innan matchen att Jämtland inte kommer att ge upp oavsett vad det står under matchen.
– Vi tänkte att det inte gör så mycket om Henry gör bortåt 40 poäng om vi kan hålla de övriga på låga poäng. Det lyckades bra i första när White gjorde sex och Szabo noll. I andra gick det sämre, White fick lite för mycket och även Larsson.

Corin Henry, Jämtland:
– Vi startade trögt och utan energi. Vi måste vara hungrigare och mer fokuserade. Vi var inte nog aggressiva i början, men vi gav aldrig upp. När man ligger under med 20 är det lätt att tycka att matchen är över.

Torbjörn Gehrke, Jämtlands coach:
– Jag är nöjd med ca 13-14 minuter av dagens match. Det räcker inte för att slå något lag. Jag blir förvånad att vi inte lärt oss läxan. 13–31, som det stod efter första, är otroligt svårt att resa sig från.
– Sundsvall hade sju turnovers i fjärde, vi vann returerna i andra halvlek. Vi tar kampen men vi kan inte känna oss nöjda med att vi kommer tillbaka och inte rasar ihop. Vi vill vinna matcher och då kan man inte ge bort så mycket som vi gjorde i början.
– Jaan Puidet bröt några ben i handen, eventuellt var det en spricka, på träningen. Han får en boll på handen och den går sönder. Det är svårt att gardera sig mot. Nu blir han borta minst två veckor och det är detsamma med Anton Kobylak-Berglund. När de och Dino Civac är tillbaka har vi ett bra lag.

Highlights från matchen:

Matchfakta:
Jämtland–Sundsvall 86-95

(13-31, 21-19, 23-26, 29-19)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 37, Najee White 15, Niklas Larsson 13, Mattias Markusson 9, Olle Lundqvist 4, Zsolt Szabo 2, Jacob Andersson 2, Gustav Hansson 2, Stefan Zivkovic 2.
Sundsvall: Charles Barton 27, Ernests Kalve 16, Raymond Willis 12, William Gutenius 10, Hlynur Baeringsson 9, Daniel Eliasson 8, Andre Nilsson 8, Jesper Eliasson 5.
Publik: 914.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget