Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Gott slut för Nässjö Basket

Nässjö Basket avslutar 2015 på absolut bästa sätt och besegrar Jämtland Basket med 88-69 (51-23) i en absolut fullsatt hemmahall – 1200 personer.

Nässjö startade i ett ursinnigt tempo över hela banan och sprang fullständigt över Jämtland de första 20 minuterna av denna viktiga match. Segern innebar att Nässjö klev upp på en sjätte plats i den jämna tabellen.

Mantas Griskenas tillhör en av de bästa spelarna i ligan och när han kommer ut och visar vägen för sina lagkamrater som ikväll då är Nässjö svårslagna på hemmaplan. Griskenas sätter sin första trepoängare 10 sekunder in i matchen och detta är starten på rena nyårsfyrverkeriet från Nässjös spelare under den första halvleken. Griskenas och Filip Djuran är i det närmaste kliniska i sina avslut under denna del av matchen och Nässjö kan vinna första perioden med gigantiskt stora siffror, 33-12. Till detta så är Dartaye Ruffin kung i det färgade området och han överglänser verkligen Jämtlands center i denna match. Grunden till det stora poängövertaget lades givetvis i försvarsspelet och det kändes som att Nässjös coacher gjort ett grymt förarbete och läst sönder Jämtlands offensiva vapen. Jämtland har svårt att komma till bra avslutslägen och hamnar ofta i tidsnöd. Anfallen består av ett evigt studsande från Corin Henry, han söker spelvägar men kör fast i Nässjös intensiva försvar.

Den andra perioden är lik den första med den skillnaden att Nässjö har lite sämre utdelning offensivt men defensivt stänger Nässjö återigen till och man kan dra ifrån ytterligare poängmässigt och Nässjö leder i paus med förkrossande 51-23 och matchen är givetvis avgjord. Coach Torbjörn Gehrke jobbar intensivt på Jämtlands bänk och gör allt han kan för att hitta lösningar men förgäves under denna halvlek. Nässjö roterar runt på tio spelare och såväl Griskenas som Cole Darling vilar i stort sett hela andra perioden. Darling matchades sparsamt idag vilket var bra efter några missade träningar på grund av en fotledsdistorsion. Kristian Heder Ternell tog plats i startuppställningen och han gjorde det riktigt bra.

Period tre är en poängfest och lagen byter poäng med varandra. Nässjö fortsätter rotera runt på laget och bevakar i stort sett bara sin ledning. Jämtland kom ut aggressivt i början av denna period antagligen efter ett ordentligt snack i paus men man lyckas inte få till någon större ”run”.

Sista perioden är avslagen vilket det ofta blir i matcher av denna karaktär när poängdifferensen är så pass stor. Jämtland snyggar till siffrorna en aning i slutet av matchen när Nässjös spelare tappar i fokus och inte gör poäng på ett stort antal minuter, vilket periodsiffrorna 6-16 styrker.

Nässjö Basket tar en riktigt viktig seger i kväll och visar att man har något stort på gång. När distansskyttet stämmer som i kväll (58% trepoängare, 47% tvåpoängare) samtidigt som man fortsätter att övertyga defensivt då går inga lag i den svenska ligan säkra. tidigare nämnda Griskenas, Ruffin och Djuran var riktigt bra men det måste poängteras att Nässjös pointguards Aleksa Solevic och Karim Wazzi gör det fantastiskt bra ikväll och dessa herrar sätter upp Nässjös offensiv och serverar sina lagkamrater gång efter gång. Jonathan Peleg får lite av sitt ”ligagenombrott” i kväll, 13 minuter på banan, helt orädd och Peleg visar upp stor energi och moget spel, vilket ser bra ut för framtiden. Samtliga hemmaspelare bidrar till denna viktiga seger och det återstår att se om laget kan ladda om till den svåra bortamatchen kommande söndag mot Borås Basket.

Coach Raul Jimenez var riktigt nöjd med sitt lag efter matchen och att man genomför den enligt gameplan men han var klart mindre nöjd med spelschemat som han inte tycker ger rättvisa förutsättningar. Han poängterade att visa matcher kommer riktigt tätt och menar att det påverkade även kvällens match. Nässjö kunde förbereda sig ordentligt medan Jämtland som han tycker har ett riktigt bra lag hade en tuff match mot Norrköping för bara några dagar sedan och tiden att förbereda nästa match var knapp. Detsamma kommer gälla Nässjö framöver när man har tre täta tuffa bortamatcher 3, 5 och 8 januari.

Se highlights från matchen:

Text: Nässjö Basket

Matchfakta:
Nässjö–Jämtland 88-69

(33-12, 18-11, 31-30, 6-16)
Poäng, Nässjö: Mantas Griskenas 23, Dartaye Ruffin 19, Filip Djuran 15, Aleksa Solevic 8, Jonathan Peleg 6, Abdou Medjedoub 6, Kristian Heder Ternell 4, Tanju Yulman 3, Karim Wazzi 2, Cole Darling, Hajzer Ismaili.
Jämtland: Zsolt Szabo 17, Corin Henry 17, Najee White 13, Niklas Larsson 7, Gustav Hansson 5, Mattias Markusson 5, Stefan Zivkovic 3, Jaan Puidet 2.
Publik: 1 200.

Dela inlägget