Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtland slog topplaget Norrköping

Trots att Corin Henry hade en ovanligt tung kväll poängmässigt vann Jämtland Basket rättvist över topplaget Norrköping Dolphins med 67–61.

Jämtland började bra och slet åt sig en ledning med 9–4 innan Norrköping kom tillbaka. Sedan tog Jämtland, anförda av Zsolt Szabo och Niklas Larsson, återigen en liten ledning och höll den perioden ut. Det stod 16–12 efter första, Szabo och Larsson stod för nästan hela poängskörden så långt med sex respektive åtta poäng var.

Andra perioden blev poängmässigt jämn. Najee White började hitta rätt och Olle Lundqvist kom in och gjorde fem poäng. Jämtland ledde med 31–28 i halvlek trots dålig skottprocent. Jämtland sköt 42% på tvåor och 50% på treor. Norrköping sköt lite bättre på tvåorna, 54%, men missade alla tre trepoängsförsöken. Dessutom hade Jämtland 10 turnovers mot Norrköpings sju. Det som ändå gjorde att Jämtland ledde i halvlek var den förkrossande överlägsenheten under korgarna. Jämtland tog 22 returer och Norrköping tog nio. Jämtland hade 10–2 i offensiva returer! Poängbäst i halvlek var Jämtlands Larsson och Norrköpings Joakim Kjellbom med tio poäng vardera.

Tredje perioden gick helt och hållet till hemmalaget. Jämtland gjorde lite som man ville och Norrköping hade det jobbigt. Norrköping satte endast tre tvåor på 14 försök och fick bara ihop 9 poäng jämfört med Jämtlands 24. Henry och Szabo bäst poängmässigt med sju var. Noterbart var att det också var Henrys sju första poäng under matchen. Jaan Puidet började komma igång på allvar med bra försvar, tre returer och sänkte en viktig trea. Jämtland ledde med 18 poäng inför den avslutande perioden.

Norrköping hade inte gett upp utan gjorde ett allvarligt försök att skapa kontakt. Jämtland fick svårt att komma till några vettiga avslut i inledningen av den fjärde perioden. Norrköping gjorde 10–0 innan White äntligen satte två för Jämtland. Då hade det gått fyra minuter av perioden och Jämtland ledde med tio. Norrköping fortsatte att knapra in men Jämtland föll aldrig ihop utan kunde knyta ihop säcken. White gjorde en riktigt stark fjärde period och satte iskallt två straffar i slutet vilket definitivt avgjorde matchen.

Skottprocenten på tvåor blev jämn, båda lagen sköt ungefär 48% på tvåor. Hemmalaget lite bättre på treorna med 39% mot 13. Returerna jämnade ut sig något, Jämtland vann dessa med 38–30. Jämtland hade 18 turnovers mot Norrköpings 14. White blev vald till matchens lirare med 19 poäng och åtta returer.

Adnan Chuk, Norrköpings coach:
– Välförtjänt seger för Jämtland. De har full kontroll hela matchen. Vi fick lite konstgjord andning på slutet men vi var aldrig nära. Jämtland var bättre i allt. Varje 50-50 läge vann Jämtland.
– Ni säger att Corin gjorde en dålig match. Han var inte alls dålig. Om man kunde se plus/minus-statistik skulle han ligga bra till på den. De enda gångerna vi fick plus var när Corin satt på bänken.
– Jag visste att det skulle bli tufft. Jämtland i Östersund är alltid en tuff match.
– Vi förlorade kampmomentet vilket oroar mig. Vi har förlorat matcher tidigare när motståndarna har en bra dag eller så men vi brukar aldrig förlora kampmomentet. Till exempel de gånger vi vann offensiva returer så vågade vi inte lägga i dem. Jämtland markerade att det här är deras hemmaplan.

Jämtlands Najee White:
– Vi hade bestämt oss för att spela vårt spel, kontrollera tempot och spela disciplinerat försvar.
– Det var en viktig seger, vi kan avancera i tabellen nu. Alla matcher är viktiga.
– Vi blev aldrig nervösa, vi trodde på seger under hela den fjärde perioden.

Torbjörn Gehrke, Jämtlands coach:
– Ja, om man tittar på statistiken var Najee bäst. Men man kunde lika gärna valt någon annan. Jaan var oerhört viktig. Niklas första kvart var fantastisk. (På frågan om det var rätt att välja Najee till matchens lirare)
– Det var förstås en väldigt viktig seger. Att vi skulle slå Dolphins var det kanske ingen som förväntade sig, men vi måste ta några segrar mot topplagen för att kompensera för de knappa övertidsförluster vi fick mot Malbas och Uppsala i början av säsongen.
– Jaan, Niklas, Gustav och Mattias var oerhört bra i försvaret. Och kolla på Olle och Jakob som går in och gör 7-8 minuter var på ett väldigt bra sätt.

Matchfakta:
Jämtland–Norrköping 67–61

(16–12, 15–16, 24–9, 12–24)
Poäng, Jämtland: Najee White 19, Zsolt Szabo 13, Niklas Larsson 10, Corin Henry 9, Gustav Hansson 6, Olle Lundqvist 5, Jaan Puidet 5.
Norrköping: Joakim Kjellbom 18, Johnell Smith 14, Mikael Lindquist 9, Zarko Jukic 5, Josh Hairston 4, Tim Schüberg 4, Jaka Brodnik 3, Mario Blazevic 2, Rickard Eriksson 2.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget