Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Viktig seger mot Uppsala

Nässjö Basket vann fredagens viktiga hemmamatch mot Uppsala med 69-59. Ett försvarsstarkt Nässjö kopplade ett stabilt grepp om matchen under den tredje perioden och kunde hålla undan för ett jagande bortalag under den sista akten.

Fredagskvällens match i Nässjö sporthall kom att bjuda på en riktigt intensiv och bra basketmatch. Två fysiskt starka lag kom ut starkt och publiken bjöds på intensiv basket från minut ett. Nässjö kopplar ett visst grepp mitt i perioden men Uppsala kontrar och perioden är helt jämn. Domarna hittar många foul på Nässjös nyckelspelare, men Nässjös ersättare kommer in starkt i matchen och Nässjös spel tappar inte i styrka.

I period två tar Uppsala över momentet i matchen och leder 29-23. Hemmalagets coach Raul Jimenez kallar för time-out och direkt efter denna har Nässjö en riktigt bra period, och Filip Djuran och Mantas Griskenas två trepoängare utjämnar matchen.

(Se highlights från matchen:)

Nässjö gör en riktigt bra tredje period och kopplar här grepp om tillställningen. Med ett fortsatt riktigt bra försvarsspel samt med bra bollrörelse i anfall rycker man åt sig en åtta poängsledning 49-41, och detta ryck ska visa sig vara match avgörande. Nässjö vinner perioden med 23-15 och leder med sju poäng inför slutronden och när Karim Wazzi sänker en trepoängare från “top of the key” i inledningen av den sista perioden så känns ledningen riktigt stabil för hemmalaget, 57-47. Uppsala har på inget sätt gett upp matchen och svarar med fyra raka poäng och man krymper Nässjös ledning till endast tre poäng mitt i perioden. Uppsala kommer inte närmare denna kväll utan Nässjö har svar på det mesta och vinner till slut säkert.

Nyckeln till kvällens seger är försvarsspelet. Uppsala har i de senaste matcherna producerat 95 poäng i snitt men Nässjös tuffa försvar håller dem på låga 59. Alexander Lindqvist bevakades stenhårt från minut ett av Nässjös Mantas Griskenas och detta var en av nycklarna till vinsten. Nässjös coacher har gjort ett bra förarbete och man lyckas göra det riktigt jobbigt för Uppsala stjärnor. Alexander Lindqvist är en riktigt skicklig spelare och en av de bästa svenska spelarna i ligan men hemmalagets Mantas Griskenas offrade egen offensiv energi ikväll för att ta bort Uppsalas vassaste offensiva vapen och när dessutom Nässjö lyckas dra ner tempot och störa Uppsala på detta vis så vinner Nässjö ganska komfortabelt.

I hemmalaget finns det flera som verkligen stiger fram i denna viktiga match. Dartaye Ruffin och Cole Darling är riktigt bra igen och Nässjös amerikaner har verkligen övertygat så här långt denna säsong. Två underbara killar som spelar för laget varje kväll och Nässjös fans ska vara glada för dessa två herrar som alltid kommer till jobbet för att jobba stenhårt! Från bänken kommer återigen Karim Wazzi och Kristian Heder Ternell in och gör en kanonmatch. Båda jobbar stenhårt och sätter viktiga poäng i avgörande lägen. Serberna Filip Djuran och Aleksa Solevic levererar återigen. Aleksa gör inte mängder av egna poäng men sju assist, sju returer och tre steals är goda siffror för en pointguard.

Nässjö befäster i och med kvällens seger sin slutspelsplats och återfinns på sjätte plats i serietabellen. På tisdag kommande vecka väntar returmöte på bortaplan med Uppsala.

Vid presskonferensen efter matchen poängterar coach Jimenez hur viktigt det var att laget hittade rätt i sina defensiva rotationer och att han var riktigt nöjd med hela lagets insats. Ha påtalar också hur viktigt lagets fysioteam med Kjell Larsson i spetsen varit för få alla spelare i skick till matchen. Uppsalas coach Kevin Gaines gratulerade Nässjö till segern och han imponerades av Nässjös fysiska spel.

Matchfakta:
Nässjö–Uppsala 69-59

(18-16, 13-16, 23-15, 15-12)
Poäng, Nässjö: Cole Darling 20, Dartaye Ruffin 16, Filip Djuran 11, Karim Wazzi 7, Tanju Yulman 5, Mantas Griskenas 5, Kristian Heder Ternell 3, Aleksa Solevic 2.
Uppsala: Axel Nordström 16, Alexander Lindqvist 13, Jonathan Person 12, Andreas Person 9, Mannos Nakos 5, Odin Lindell 4.
Publik: 785.

Dela inlägget