Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtland tog nödvändig seger

Jämtland Basket tog revansch för den snöpliga premiärförlusten där Malbas Basket vann efter förlängning. Fredagens segersiffror skrevs till klara 76-59.

Ett fortsatt tungt skadedrabbat Jämtland vann till slut klart mot Malbas, även om lagen följdes åt i poängprotokollet länge. Jämtland drog ifrån med fem poäng men det åts snabbt upp igen av Malbas, detta scenario upprepades gång på gång under matchen.

(Se highlights från matchen:)

Annars inledde Malbas bäst men Jämtland gick i kapp. Malbas tog några poängs ledning ett par gånger till men Jämtland kunde täppa till. Perioden slutade 19-21. Båda lagen såg verkligen ut att vilja vinna till varje pris, det var hög intensitet och fysiskt spel från båda håll. Gustav Hanssons energiska försvar var en fröjd att se. Matchen var fortsatt jämn under andra perioden även om det nu var Jämtland som oftast hade ledningen med några poäng. Jämtland vann andra perioden med 15–10 och det stod 34–31 i halvtid.

Zsolt Szabo som varit iskall under första halvlek började hitta rätt med skotten och när han sänkte sin andra trea gick hemmalaget fram till en sjupoängsledning. Perioden som såg ut att sluta med en betryggande ledning för Jämtland fick en snöplig vändning. Jämtland ledde med tio när Malbas hade bollen med under 20 sekunder kvar. Olle Lundqvist foulade Darion Rackley som fick två straffkast men satte endast ett. Ledning med nio alltså och egen boll med 18 sekunder kvar. Det är ett fint läge att kunna gå till periodpaus med, men duktige Corin Henry tappade bollen och Malbas kunde skicka i en trea på klockan och ledningen endast sex poäng inför slutperioden.

Men under den fjärde perioden spelade Jämtland bra och Malbas hade inget svar. Jämtland gick ifrån och kunde till slut vinna komfortabelt med 76–59. Glödhete Szabo gjorde hela 23 poäng och blev med det matchens bäste poängplockare för Henry på 19. Szabo tog dessutom nio returer och hade en steal. Ungrarens klart bästa match i jämtlandslinnet.

Klar hemmaseger alltså, men ändå förlorade Jämtland returerna med solklara 33–50. Men Malbas 19 turnovers jämfört med Jämtlands 6 var en bidragande orsak till hemmasegern.
Jämtland vann till slut skottprocenten på tvåor med 49 mot 45 och på treor med 35 mot 27. Straffkasten gick också i hemmalagets favör, 53 % mot 47.

Zsolt Szabo:
– De tre första matcherna jag spelade missade jag allting, så det här var skönt. Det var en tung seger, vi följde spelplanen med aggressivt försvarsspel och att inte låta deras stora spelare skjuta enkla skott. Vi tvingade dem att spela det spel vi ville att de skulle spela.

Henrik Svensson, Malbas coach:
– Jämtland gör det bra trots skadeproblem. Vi gör 19 turnovers, vi kan inte slå något lag med så många turnovers. Men vi var nära att komma in i matchen med den lyckosamma trean i slutsekunden av den tredje perioden.

Torbjörn Gehrke, Jämtlands coach:
– De första minuterna av matchen gjorde vi inte det vi skulle göra, men sen tycker jag vi skötte oss bra. Vi vill egentligen inte spela långsamt och kontrollerat anfallsspel men vi valde ändå att göra det med tanke på Malbas sätt att spela. Om vi tar snabba avslut och missar så dammsuger Malbas åt sig alla bollar. Carl Engström är ett monster under korgarna. De vann returerna med 50 mot 33.

– Vi spelade väldigt bra försvar. Jag är nöjd med att vi släpper in mindre än 20 poäng i tre av de fyra perioderna. Najee White och Markus Mattiasson gör ett fantastiskt jobb mot Engström, han satte bara fyra av tio skott.

– Anton Kobylak-Berglund har ont i en fot och spelade inte idag. Vi vet inte vad det är för fel men han ska få komma till sjukgymnasten på onsdag.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Matchfakta:
Jämtland–Malbas 76-59

(19-21, 15-10, 18-15, 24-13)
Poäng, Jämtland: Zsolt Szabo 23, Corin Henry 19, Najee White 12, Niklas Larsson 8, Mattias Markusson 8, Jaan Puidet 4, Gustav Hansson 2.
Malbas: Alexandar Danilovic 12, Fredrik Larsson 10, Carl Engström 10, Niklas Sellin 8, Connor Miller 6, Gustav Sundström 6, Darion Rackley 3, Kristoffer Gafor 2, Tobias Sjöberg 2.

Dela inlägget