Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Finalrepris mot svenska mästarna

I kväll är det dags för finalrepris mellan Uppsala Basket och Södertälje Kings. Kan du inte vara på plats i Fyrishov sänds matchen direkt på webben!

Det var mot Södertälje som Uppsala slog publikrekordet (3005 åskådare) och det var dem som man vann sin första finalmatch på 36 år efter att ha krossat Södertälje i den tredje finalmatchen (slutresultat, 69-39). Den gången hette hjältarna Oluoma Namaka, TJ, Brice Massamba, Johan Jeansson och Rikard Eriksson.

Nu, åtta månader senare, har de namnen, bland annat, ersatts av Alexander Lindqvist, Andreas Person, Jonathan Person och Sebastian Norman. Alla fyra gjorde en strålande insats, mot Jämtland, tidigare i veckan. Laget Uppsala visade att man, även i år, kan dominera och vinna matcher. Segern (100-67) var dessutom den näst största segermarginalen i basketligan i år. Det är bara Södertälje, som vunnit med större siffror då man besegrade samma motståndare med 37 poäng.

Det finns så många färgstarka profiler i årets Uppsala-lag. Axel Nordström är värd varenda entrékrona med sin unika förmåga på planen. I Alex Lindqvist har Uppsala fått en notorisk målmaskin, som snittat nästan 20 poäng per match och därför ligger tvåa i poängligan. När hade Uppsala en ledare i den kategorin senast? (Danny Evans?!) Dessutom finns en uppsjö av supertalanger som vill visa att de också förtjänar speltid på planen.

Därför är det kanske märkligt att inte fler dykt upp på matcherna för att heja fram årets lag. Vi från klubben kommer att jobba ännu hårdare för att ni som besöker Fyrishov ska trivas ännu mer framöver och det finns säkert tusen orsaker till varför vi inte har ett större publiksnitt, så här långt. Men sak är säker. Spelarna själva kommer göra allt, precis allt, för att ni ska känna er stolta över vårt röda lag.

Försvaret är årets melodi. Genom försvaret skapas möjligheterna att excellera i anfall. Manos Nakos, Andreas Person och Jonathan Persons försvar på Jämtlands poängspruta, Corin Henry, i tisdags, var en fröjd att se även om Henry nog kommer drömma mardrömmar om vesslorna från Uppsala. Nakos får sällan credd för sitt slitsamma arbete. Men basketstatistiken visar att Nakos, med sina nästan två steals per match, är en av ligans de tio bästa spelare i den kategorin.

Nu är det alltså dags för match mot mästarna från Södertälje. Ett lag man älskar att inte gilla. Så är det med favoriter och dominanter. De ska jagas. Även Södertälje har till stora delar ett nytt lag i år. Ingen Roberson, Jukic eller Engström men väl Nick Spires, som varit strålande i sin centerposition, Skyler Bowlin är en fullgod ersättare till John Roberson och landslagsmannen, Dino Pita, är bättre än någonsin. Södertälje, som lyckades ta sig vidare till nya matcher i Europa, är mycket svårslagna. Men efter tio raka segrar i basketligan kom, till slut, Södertäljes första förlust, när Nässjö, för några dagar sedan, besegrade Kings på ett övertygande sätt.

Text: Uppsala Basket

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 11/12 (kl 19.04): Nässjö Basket-BC Luleå (Webb-TV)
Fredag 11/12 (kl 19.04): Uppsala Basket-Södertälje Kings (Webb-TV)
Fredag 11/12 (kl 19.04): Jämtland Basket-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget