Fotograf: Calle Ström / Bildbyrån

Södertälje och Borås vidare i FIBA Europe Cup

Det satt långt inne, men efter onsdagens resultat står det klart att både Södertälje Kings och Borås Basket är vidare till andra omgången av FIBA Europe Cup.

Efter förlusten mot italienska Varese med 76-61 under onsdagskvällen fick Södertälje Kings förlita sig på hur det gick i andra matcher. Och den här gången gick det vägen; tillsammans med Borås Basket är Kings vidare till andra omgången av FIBA Europe Cup tillsammans med Lukoil Academic och Juventus Utena som blev de fyra bästa treorna totalt sett. Från Kings grupp är även BC Telenet Oostende och Varese vidare eftersom dessa blev de två bäst placerade i gruppen.

Det var tufft för Södertälje på bortaplan i går. Fram till slutet av den tredje perioden var det helt jämnt, sedan började gästerna sacka. I den sista perioden tog det tvärstopp för Kings som endast gjorde sex poäng mot Vareses 15.

Det var innan matchen lite osäkert om Christopher Czerapowicz skulle kunna spela i och med han vrickade till foten mot Nässjö senast, men han gjorde trots allt 30 minuter i går. Däremot spelade inte Toni Bizaca alls eftersom han skadade hälen under träningen i förrgår och hans frånvaro märktes på planen.

Kings fick en bra start och intog en ledning som dock minskade mot slutet av den första perioden, i vilken Skyler Bowlin gjorde hela nio poäng. Den fina rytm som gästerna startade matchen med följde inte med när den andra perioden började.

Varese var hungrigt och skapade möjligheter, spelade snabbt i anfall och höll sina försvarare ständigt på tårna. Nicholas Spires gjorde dock en viktig insats i returtagningen och slutade på åtta, medan Dino Pita, poängbäst i laget med 16, tillhörde dem som tillförde poäng till protokollet.

Gästerna såg stillastående ut när halvtidsvilan var över, det var dåligt med initiativ och skotten ville inte sitta. Det såg dock inte bättre ut på motsatt håll, så ställningen fortsatte vara jämn genom quartern. Men i längden straffade det sig att Kings missade skotten och lyckades sämre med returtagningen. När Maalik Wayns och kort därefter Mouhammad Faye satte en varsin trepoängare var Varese i en sexpoängsledning inför den sista perioden.

Nu var det viktigt för bortalaget att fortsätta behålla kontakten och inte låta poängen rinna iväg till Vareses fördel. Men tyvärr var det just vad som hände när Daniele Cavaliero satte en ny trea och tog upp sitt lag i en niopoängsledning. Momentum blev när Brandon Davies, poängbäst med 23, ökade på ledningen till elva när 04:08 återstod.

Men trots förlusten blev det en glädjens kväll för Kings, som tillsammans med Borås fortsätter sin spännande resa i Europa.

Södertälje spelar vidare i grupp U tillsammans med Fraport Skyliners (Tyskland), Rosa Radom (Polen) och Gaziantep (Turkiet). Södertälje börjar preliminärt borta mot Fraport Skyliners i Frankfurt den 16 december. Första hemmamatch för Kings är den 6 januari mot Rosa Radom.

Borås ska spela i grupp Q tillsammans med Oostende (Belgien), Turk Telekom (Turkiet) och Slask Wroclaw (Polen). Borås börjar preliminärt borta mot Telenet Oostende i Oostende den 16 december. Första hemmamatchen för Borås blir den 6 januari mot Turk Telekom.

Matchfakta:
Varese-Södertälje 76-61

(23-21, 18-20, 20-14, 15-6)
Poäng, Varese: Brandon Davies 23, Mouhammad Faye 11, Maalik Wayns 11, Ramon Galloway 10, Lorenzo Molinaro 7, Daniele Cavaliero 6, Roko Leni Ukic 4, Giancarlo Ferrero 2, Luca Campani 2.
Södertälje: Dino Pita 16, Skyler Bowlin 15, Nicholas Spires 10, Christopher Czerapowicz 7, Davis Lejasmeiers 5, Mike Joseph 4, Aaron Anderson 4.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget