Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Jämtland kommer till Luleå

Under fredagskvällen möts BC Luleå och Jämtland Basket i Luleå Energi Arena. Matchen sänds direkt på webb-tv.

Ny hemmamatch i Basketligan för BC Luleå och nu är det Jämtland Basket som kommer på besök. Ett Jämtland med flera kända ansikten i Luleå, många kommer ihåg tuffe stockholmaren Torbjörn Gehrke från hans år med Plannja Basket. Han är numer headcoach för unga och talangfulla Jämtland Basket. Niklas Larsson från Solna gjorde en säsong med LF Basket och är nu inne på sin andra säsong laget från Östersund. Och så har vi BK Hökens vassa trepoängsskytt som efter tre år på Riksbasketgymnasiet i Luleå tog steget till Basketligan, Anton Kobylak Berglund, född 1996.

Anton har fått ett stort förtroende från coach Gehrke och fått hela 21,5 minuters speltid som rookie och levererat drygt sju poäng och tre returer i matchsnitt. Procenten är hög på skotten med 62% på tvåor och 42% på treor.

Annars är det de amerikanska importerna Najee White och Corin Henry som är lagets främsta aktörer. Najee som är en 203 centimeter lång center plockar ner åtta returer och gör 15 poäng i snitt. Guarden Corin, 180 centimeter, levererar 21 poäng och fyra assists per match.

Det är tabellens femma och nia som möts, BC Luleå på femteplatsen med fyra vinster och fyra förluster mot tabellnian Jämtland med två vinster och fyra förluster så här långt.

Så här säger Luleå-coachen Peter Öqvist inför kvällens match:
– Jämtland är ett lag som haft otur med skada på en kroatisk powerforward och bytt till en ny ungersk spelare som nu är på väg in i laget. De har två duktiga amerikaner i Colin Henry och Najee White, som är nyckelspelare samt den nye Zsolt Szabo, som är powerforward/center. Därutöver är det ett ungt lag med bland andra centerlöftet Mattias Markusson och skyttar i Niklas Larsson och Anton Kobylak-Berglund.

– Det är ett ungt gäng, ledda av amerikanerna, men hungriga och aggressiva med vasst skytte. Så det är oerhört viktigt att vi kommer upp till normal defensiv nivå igen för att få de defensiva stopps vi behöver för att vinna. Offensivt är vi på rätt väg och träningarna under veckan har sett riktigt bra ut. Så vi kommer till matchen med en positiv känsla, men det gäller som vanligt att vi spelar bra, är starka defensivt och vinner returtagningen.

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 20/11 (kl 18.34): Norrköping Dolphins-Umeå BSKT (Webb-TV)
Fredag 20/11 (kl 19.04): BC Luleå-Jämtland Basket (Webb-TV)
Fredag 20/11 (kl 19.04): Sundsvall Dragons-Malbas Basket

Lördag 21/11 (kl 16.04): Nässjö Basket-Borås Basket (Webb-TV)

Dela inlägget