Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Starks var för stark för Malbas

Malbas hade hoppats ta sin tredje raka seger, men Eco Örebro med pointguarden Ahmad Starks i spetsen ville annat. Starks gjorde 32 poäng (6 av 7 treor) och hade 9 assist när bortalaget vann med 93-79 i Malmö på söndagskvällen.

Faktum är att Ahmad Starks hade ligans högsta effektivitetspoäng denna säsong. Han stannade på 41, tack vare sin extremt höga skottprocent. Inte mycket sämre var lagkamraten Nebosja Pavlovic med 32, en frukt av att han gjorde 23 poäng och tog 15 returer.

Det suckades en hel del på läktarna i Heleneholms sporthall när Eco Örebro matade i skott från avstånd. Totalt satte bortalaget 13 av 27 treor, drygt 48 procent.

Redan i halvtid ledde Eco Örebro med tio poäng, men en bit in på tredje perioden var Malbas i fatt och förbi med 54-52 och 59-58, bland annat efter att Fredrik Larsson hade gjort nio poäng på två minuter. Örebro fortsatte dock att producera och tog ledning med 68-65 inför sista perioden, där attackvillige Jordan Peltier satte sista layupen i sista sekunden.
– Vi tappade momentum där. Vi borde ha foulat i stället för att släppa in poäng, vilket jag sa i timeouten precis innan, säger en besviken Henrik Svensson, Malbas coach.

Fjärde började med en rivstart av Örebro och efter tre och en halv minut stod det 65-80 på tavlan.
– Vi var inte beredda. Vi spelade helt ok i tredje perioden, men slappnade av och gjorde inte vad vi skulle, förklarade Henrik Svensson.

Gästerna kom till Malmö med endast en seger på åtta matcher, men gjorde en i stort sett felfri match med hög skottprocent och endast fem turnovers.
– Vi är nykomlingar och de kände nog att det här kunde vara deras chans att ta en seger. Många av Örebros spelare har varit med på deras resa och förlorat rätt så mycket, påpekar Henrik Svensson.
– Örebro har bra spelare och de sköt bra, men vi spelade dåligt defense, hade bristande kommunikation och hamnade fel i roteringarna. Vi visste att Ahmad Starks är farlig, han är en av ligans bästa spelare.

Henrik Svensson var nöjd den offensiva produktionen från Connor Miller och Fredrik Larsson samt med att 217 centimeter Carl Engström fortsatte att kriga under korgarna trots foulproblem och stundtals brysk uppvaktning.
– Sedan gjorde Tobbe Sjöberg en stark insats när han kom in från bänken. Jag borde nog ha gett honom lite fler minuter. Han är ju bara 18 år, men gjorde det riktigt bra när han ersatte Carl.

Närmast på spelschemat för Malbas är Sundsvall Dragons på bortaplan på fredag 20 november. Örebro reser till Östersund för match mot Jämtland Basket den 24 november.

Text: Anders Isberg (Malbas Basket)

Matchfakta:
Malbas–Örebro 79-93

(22-24, 17-25, 26-19, 14-25)
Poäng, Malbas: Connor Miller 20, Fredrik Larsson 18, Darion Rackley 16, Carl Engström 11, Tobias Sjöberg 6, Nicklas Sellin 4, Kristoffer Gafor 2, Gustav Sundström 2.
Örebro: Ahmad Starks 32, Nebojsa Pavlovic 23, Jordan Peltier 16, Miklos Szabo 9, Brandon Barton 8, Sean Smith 3, Hector Harold Jr 2.
Publik: 385.

Dela inlägget