Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Borås är vinnare igen – besegrade Luleå

När BC Luleå på fredagskvällen besökte Boråshallen för match mot Borås Basket så var känslan väldigt oviss. Skulle Luleå, som hade tre raka vinster, lyckas förlänga sin svit?

Skulle Borås gräva ner sig djupare än man redan gjort med sina två raka nederlag? Det skulle visa sig bli en trendbrytarafton, för Borås gick segrande ur striden, 102-85.

Omar Krayem verkade sugen på att visa vem som är Basketligans bästa pointguard. Tidigt vann han en 50/50-boll mot just Toni Prostran och seglade i en Karl Malone-layup, med handen bakom nacken. Simon Gunnarsson tycktes ha fått blodad tand från den offensiva prestationen i Europe Cup och stoppade både i poäng och spelade fram till Christian Maråkers 10-3 efter tre minuter. BC Luleå bet sig dock kvar i matchen, bland annat tack vare högprocentigt skytte. Med tre minuter kvar av perioden tog norrbottningarna ledningen tillfälligt. På slutsignalen av den första kvarten offrade sig Adama Darboe hänsynslöst, tråcklade i 23-20 till Borås och gled sedan ut bland reklamskyltarna på baseline.

Inledningen av den andra perioden tillhörde Mike Palm. När 2:45 hade spelats ”ledde” Palm med 7-2 och Borås hade 30-22 totalt. Det gick bra för Borås. Men det skulle inte vara särskilt länge. Med fyra minuter kvar av perioden lade Alex Wesby i den boll som skulle betyda 33-33 och att Luleå var ikapp igen. Borås Basket skulle dock repa sig. Nu var Palm inte ensam storkille att dominera. Även Maråker och Toni Vitali blandade sig i leken. Hemmaledningen stannade på 47-35 vid halvtidssignalen.

Direkt i den tredje perioden fixade Borås ett ryck. Krayem satte 53-37 genom en magisk prestation avslutad med en trea. Sedan sköt Maråker också i en trea. 56-37 på scoreboarden fick Luleå-coachen Peter Öqvist att vilja ta timeout, något som han även gjorde. Exakt fyra poäng närmare kom Luleå efter sin timeout. Sedan bet västgötarna ifrån. Ytterligare ett cirkusnummer och en trea av Krayem senare stod det 64-43 och coach Öqvist tvingades till en ny timeout. Borås Basket var laget med ledningen efter tre perioder, 68-54.

Den fjärde perioden började med två poäng från Toni Vitalis händer – kroatens tionde i matchen. En stund senare gjorde han ytterligare fyra sköna till 74-58, vilket ledde till det som skulle bli coach Öqvists sista timeout i matchen. Då var det ändå hela 7:13 kvar. Och kanske var det just då som det var rätt att ta den, för Luleå kapade Borås ledning till elva poäng med halva perioden kvar att spela.

Men när matchen gick in i ”crunch time” klev Jakob “Iceman” Sigurdarson ordentligt in i handlingarna. Framspelad av Krayem satte Sigurdarson en tung trea till 85-71. I nästa anfall satte den kylige islänningen ytterligare ett skott från långdistans, till 88-73. Och han stannade inte där. 93-77 (layup), 100-83 (trea) och slutresultatet 102-85 (tvåa) kom via Icemans händer.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Borås–BC Luleå 102-85

(23-20, 24-15, 21-19, 34-31)
Poäng, Borås: Christian Maråker 21, Jakob Sigurdarson 20, Omar Krayem 18, Toni Vitali 18, Michael Palm 14, Adam Darboe 7, Simon Gunnarsson 4.
BC Luleå: Jaraun Burrows 24, Toni Prostran 19, Alex Wesby 13, Adam Rönnqvist 11, Christopher Ryan 7, Denzel Andersson 4, Mikita Meshcharakou 4, Anton Saks 3.
Publik: 1 502.

Dela inlägget