Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

“Den största segern för Kings i Täljehallen på tio år”

Så har även Södertälje Kings bidragit till att göra avtryck i europeisk basket. Utan en sjuk Nicholas Spires var Kings minst sagt högoddsare i matchen mot Pallacanestro Openjobmetis Varese, men lyckades tack vare en fantastisk laginsats vinna med 90-86.

Poängbäst blev Christopher Czerapowicz med 30, tätt följd av Toni Bizaca på 29. I Varese var det den nye lettiske spelaren Richard Kuksiks som blev bäst med 18. Detta innebär att Kings nu har en vinst och två förluster och fortfarande chans till avancemang i FIBA Europe Cup.
– Först vill jag säga att jag är extremt glad, det här är antagligen den största segern för Kings i Täljehallen på tio år. Varese är en stor italiensk toppklubb. Jag tror inte att publiken här i hallen förstår hur pass bra det här laget är som vi slog idag, hur stort det är. Folk i Sverige följer inte europeisk basket i den utsträckningen, säger coach Vedran Bosnic efteråt.

Kings, med Czerapowicz i spetsen, kickade igång med en 12-0 run innan Kuksiks efter drygt fyra minuter gjorde en 2+1 och därmed Vareses första poäng. Italienarna stod handlingsförlamade och hittade inget effektivt sätt att rubba hemmalagets fina rytm. Kings skytte (88.9% av tvåpoängarna i q1) var enastående och tack vare stark returtagning skapade man många andra chansens poäng och behöll den stora ledningen genom hela perioden (28-13).
– Vi vet att Varese är ett bra lag. För att vi skulle kunna besegra dem krävdes att vi var 100% fokuserade, vi behövde se till att komma så nära som möjligt och med energin, publikens hjälp och skottprocenten var det möjligt. Nu har vi fortfarande chans att avancera och personligen skulle jag säga att det här är min bästa match med Kings, säger Czerapowicz som satte smått osannolika 87.5% av tvåpoängarna (7/8) och 83.3% av treorna (5/6).

Toni Bizaca började även han hitta rätt med skyttet och bidrog tillsammans med flera andra till Kings högprocentiga skytte. Skotten kom från olika händer och gjorde det svårt för motståndarna att stoppa blödningen. Daniele Cavaliero, Kuksiks och Brandon Davies jämnade dock till ställningen lite tack vare bra utdelning på skyttet utifrån och insidespelet. Davis Lejasmeiers gjorde en bra försvarsinsats på Leni Ukic som först mot slutet av q2 gjorde sina två första poäng. Halvtidsresultatet visade 53-38.
– Det var en tuff förlust eftersom det var en viktig match för oss, vi inledde riktigt dåligt. Vi visste att Kings skulle försöka hitta rytmen som de har saknat i de tidigare matcherna och vi var riktigt irriterade över att vi lät dem göra det mot oss. Vi visste att det är ett duktigt lag med många talanger och förberedde oss som vi alltid gör. Problemet var att vi hela tiden var tvungna att jaga dem eftersom vi tidigt hamnade i ett så pass stort underläge, och vi kunde inte stoppa dem, säger Daniele Cavaliero.

Varese kom ut med ny energi efter halvtidsvilan och bromsade upp motståndarnas framfart i anfall i högre utsträckning än tidigare. Cavalieros intensiva försvar på Kings guarder var en anledning. Kuksiks och Ramon Galloways produktivitet en annan. Det förekom dock en hel del turnovers från båda lagen som gjorde att bollinnehavet växlade fram och tillbaka. Trots att Kings stora ledning krympte under den tredje perioden hade man ändå ett försprång på tio poäng inför q4.

Vareses coach Paolo Moretti var inte nöjd med lagets prestation:
– Vi började spela för sent i den här matchen. Att prata tekniska detaljer är inte så enkelt när man är sen varje gång, när man klagar till domaren varje gång… Vi började spela bättre i den andra perioden. När motståndarlaget hade perfekt flyt och allt var svårt för oss började vi ändå spela mer stabilt, men då var det för sent. Vi ska försöka förstå varför vi började så långsamt, det är inte första gången det händer. Antagligen är det något vi måste justera, men samtidigt är vi ett nytt lag även om vi har många erfarna spelare.

Intensiteten skruvades upp en nivå under den sista perioden och nerverna påverkade även humöret. Varje boll var viktig när endast några poäng skilde mellan lagen. Men just när det såg ut som om italienarna skulle komma ikapp såg hemmalaget till att öka på poängskillnaden.

Med en minut kvar av matchen hade Varese, mycket tack vare Davies starka insats under korgen, lyckats krympa underläget till en poäng, 82-81. Närmare än så kom dock inte gästerna, till Kings och hemmapublikens stora glädje.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje Kings–Varese,Italien 90-86

(28-13, 25-25, 18-23, 19-25)
Poäng, Södertälje: Christopher Czerapowicz 30, Toni Bizaca 29, Davis Lejasmeiers 12, Skyler Bowlin 8, Dino Pita 7, Mike Joseph 2, Aaron Anderson 2.
Varese: Richard Kuksiks 18, Brandon Davies 14, Ramon Galloway 14, Mouhammad Faye 12, Daniele Cavaliero 10, Roko Leni Ukic 7, Luca Campani 6, Mychel Thompson 4, Lorenzo Molinaro.
Publik: 668.

Dela inlägget