Fotograf: STB Le Havre

Borås första förlust i Europe Cup

Borta i franska Le Havre noterades Borås Basket för sin första förlust i FIBA Europe Cup. Västgötarna föll, efter en hård kamp mot ett mycket atletiskt och snabbt lag, med 87-76.

Christian Maråker var Borås mest framträdande spelare. Men det största utropstecknet var Simon Gunnarsson, som fick ett offensivt genombrott i internationella basketsammanhang.

Tisdagskvällens match i FIBA Europe Cup mellan STB Le Havre och Borås Basket blev jämn från början. I Borås Basket hade man pratat om att fransmännen var bättre atleter än de var skyttar. Alltså låg defensivt fokus på att skydda korgen snarare än trepoängslinjen. Efter sex minuter hade dock hemmalaget ryckt ifrån till 14-8 och Borås-coachen Pat Ryan kallade timeout.

Le Havre låg hela tiden steget före och känslan var att det var deras match. Men så började Christian Maråker stoppa i bollar och det var viktigt för Borås. 27-18 stod det efter en period och den före detta Luleå-spelaren Henry Dugat var matchens främsta poänggörare, med tio poäng.

Inledningen av den andra perioden blev hemmadominerad. Mycket tack vare Le Havres atletism och det självförtroende de byggde under första perioden. Snabbt var ledningen uppe i elva poäng och trenden var tråkig för Borås Basket.

Sedan började Borås spela mer efter vad försvaret gav, istället för att forcera något som inte fanns. Det blev många ”cuts” och spelet blev enklare och mer effektivt. Maråker var en gigant. Adama Darboe ledde Borås bakplan med pondus och Simon Gunnarsson fick till och med sin offensiv att lossna. Borås kämpade ner resultatet till 39-36 med 40 sekunder kvar av perioden och Le Havre kallade sin andra timeout. Sedan hade Maråker en vacker framspelning till Toni Vitali, som kunde ha fastställt halvtidssiffrorna till 39-38, men han missade och 39-36 stod sig.

Maråker inledde andra halvleken stort och var en tung anledning till att Borås var så nära som en poäng ett tag. Men det skulle inte dröja länge innan Le Havre straffade misstag och dåliga skottval från Borås. Fem minuter in i perioden hade hemmalaget ryckt till 56-47.

Inget att förlora verkade Omar Krayem tycka och han drog i två raka treor. Attityden smittade av sig och Simon Gunnarsson drog i en trea utan båge. Men Le Havre var starka och ledde med 66-59 efter tre perioder.

Maråker fortsatte att dominera för Borås i den fjärde perioden och laget hängde hjälpligt med. Men man hade inte alls samma speed som Le Havre och fick inte lika många ”enkla” poäng. Med tre minuter kvar stod det lite och vägde. Skulle Borås lyckas minska 6-poängsunderläget och göra det hela riktigt spännande? Det kändes lite så. Men när spelet sattes igång var det Le Havre som sänkte en trea till 79-70 och coach Ryan tvingades till en timeout. När fransmännen i nästa anfall även satte 81-70 så var det i princip avgjort. Slutresultat skrevs till 87-76 och blev Borås Baskets första förlust i FIBA Europe Cup.

Simon Gunnarsson var ett positivt utropstecken i Borås Basket. Så här sa han på presskonferensen efter matchen:
– Jag förberedde mig som jag alltid gör. Jag skulle möta deras bästa spelare och en av hela ligans bästa spelare [AD Vassallo] så det är klart jag måste vara på tårna. Idag räckte det inte riktigt hela vägen mot ett bra lag.

Om det offensiva genombrottet:
– Jag har inte ”scorat” så här många poäng i Europe Cup innan idag, men det spelar ingen roll om man förlorar. Är jag öppen så måste jag vara ett hot och kunna skjuta, annars behövs det ingen försvarare på mig.

Om STB Le Havre:
– De ställer om fruktansvärt snabbt. Det gäller att vara med och springa tillbaka så fort vi tappar en boll. Vi lär oss mycket av det här. Det är nyttigt och framförallt väldigt kul att komma hit och spela sådana här tuffa matcher.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
STB Le Havre-Borås Basket 87-76

(27-18, 12-18, 27-23, 21-17).
Poäng, Le Havre: Henry Dugat 24, Angel Vassallo 24, Lawrence Hill 15, Travis Taylor 11, Malela Mutuale 7, Michel Jean-Baptist-Adolphe 4, Remi Barry 2.
Borås: Christian Maråker 24, Toni Vitali 18, Omar Krayem 14, Simon Gunnarsson 9, Adama Darboe 9, Jakob Sigurdarson 2.
Publik: 1 400.

Dela inlägget