Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Barton för svår för Nässjö

Efter fyra raka segrar så förlorade Nässjö Basket fredagens hemmamatch mot Sundsvall Dragons inför en fullsatt Nässjö Sporthall med 77-88.

Nässjö har alltid haft svårt för Sundsvall Dragons och fredagskvällen var inget undantag. Ett effektivt Dragons öppnar upp med kliniska trepoängsavslut och man förstår direkt att detta kommer bli en riktigt tuff uppgift för hemmaspelarna. Sundsvalls spelfördelare Charles Barton anger tonen direkt för bortalaget i denna match. Han leder verkligen sitt lag från minut ett och antagligen har vi inte sett en svensk pointguard på senare år producera i en ligamatch som Barton gjorde. Efter sju minuter leder Sundsvall 21-13 och Nässjös spelare ser ”halvsega”ut. Kanske sitter Malbasmatchen i benen och laget ser tidigt slaget ut men Karim Wazzi får igång sitt gäng och Nässjö avslutar riktigt bra till 22-25.

Den andra perioden är nästan en kopia av den första akten och ett bollskickligt Sundsvall drar ifrån. Dragons spelar en fyndig anfallsbasket med bra passningstempo och man lyckas nå bra avslutslägen. Samtidigt så gör man det riktigt svårt för Nässjö och hemmalagets anfallsspel ser tempofattigt ut och man kommer ofta i tidsnöd. Bortalaget leder med 39-30 med två minuter kvar av perioden, men Nässjö får precis som i slutet av första till en run och kan så när utjämna Sundsvalls ledning. Publiken hänger med på noterna och det var nog många som trodde att Nässjö på allvar var på väg att ta över matchen. Speciellt som Sundsvall sliter hårt på sina tre bästa spelare Barton, Baeringsson och Kalve och så fort någon av dessa tre herrar lämnar planen så sjunker Sundsvalls kapacitet.

Period tre och Nässjö öppnar bra och går upp i ledningen 54-51 efter halva perioden, men när lagen går till vila så har Sundsvall kopplat en halvnelson på Nässjö och ledningen med 69-61. Hemmaspelarna står för en mängd felbeslut i slutet av denna period och frågan är om man inte tappade matchen här. Charles Barton har dominerat ställningen från början men i detta skede av matchen är han ostoppbar och det är definitivt han som är skillnaden mellan lagen.

I den sista perioden så bevakar ett rutinerat Sundsvall händelserna och man ger aldrig Nässjö en chans att komma ifatt. Sundsvall vinner rättvist och det återstår att se om Nässjö kan hitta en medicin mot Bartons spel till mötet uppe i Sundsvall om en vecka.

Sundsvall har varit spellediga i många dagar och har kunnat lägga fullt fokus på Nässjö som motståndare. De vinner rättvist men de sliter hårt på sina tre stjärnor som spelar nästan non-stopp. Laget är beroende av dessa och kvällar som denna då ingen av dem kommer i foulproblem så är de svårslagna för ett lag som Nässjö Basket. Sundsvall har dessutom bra utdelning på sitt distansskytte och detta med Bartons attacker skapar sår i motståndarna. Nässjö kan bättre än vad de visade under fredagen och laget såg ut att vara tagna av situationen men vi ska också komma ihåg att Sundsvall gör en riktigt bra match.

Efter sex omgångar står Nässjö på fyra vinster och en tredjeplats i tabellen. Sundsvall har vunnit tre matcher och förlorat två så här långt.

Text: Nässjö Basket

Matchfakta:
Nässjö–Sundsvall 77-88

(22-25, 17-16, 22-28, 16-19)
Poäng, Nässjö: Cole Darling 22, Filip Djuran 18, Dartaye Ruffin 10, Mantas Griskenas 9, Karim Wazzi 6, Tanju Yulman 4, Kristian Heder Ternell 4, Aleksa Solevic 2, Hajzer Ismaili 2.
Sundsvall: Charles Barton 32, Hlynur Baeringsson 20, Ernests Kalve 19, Daniel Eliasson 8, Raymond Willis 7, Jesper Eliasson 2.
Publik: 1 187.

Norrköping–Örebro 86-67
(19-21, 24-18, 17-7, 26-21)
Poäng, Norrköping: Tim Schüberg 15, Adnan Kadrispahic 14, Josh Hairston 13, Zarko Jukic 13, Rickard Eriksson 8, Joakim Kjellbom 7, Mikael Lindquist 7, Johnell Smith 7, Felix Terins 2.
Örebro: Miklos Szabo 18, Nebojsa Pavlovic 17, Brandon Barton 14, Ahmad Starks 5, Sean Smith 5, Jordan Peltier 5, Hector Harold 3.
Publik: 518.

Södertälje–Jämtland 95-58
(17-13, 32-20, 21-11, 25-14)
Poäng, Södertälje: Chris Czerapowicz 28, Nick Spires 19, Toni Bizaca 10, Dino Pita 9, Mike Joseph 9, Skyler Bowlin 8, Aaron Anderson 6, Erik Johansson 3, Adam Ramstedt 3.
Jämtland: Corin Henry 14, Najee White 12, Anton Kobylak-Berglund 9, Niklas Larsson 9, Mattias Markusson 7, Jaan Puidet 4, Gustav Hansson 3.
Publik: 711.

Dela inlägget