Fotograf: Bildbyrån

Säsongens första förlust för Södertälje: “Vi missade otroligt många skott”

Efter en jämn och intensiv Europe Cup-match såg Falco KC till att stänga den i och med en stark fjärde quarter, ledd av guarden Cameron Rundles skickliga hand. Slutresultatet blev 54-62.

Rundles slutade på 20 poäng och fem assists. Dino Pita hade även han 20 poäng och dessutom sju returer.
– Det var särskilt i den fjärde quartern som vårt försvar var bra och som vi kunde ändra rytmen i matchen, säger Falcos headcoach László Kálmán.
– Vi hade alltid någon spelare som bidrog, men vår point guard ändrade allt i slutet. Det här var en väldigt viktig match för oss eftersom vi inte har spelat internationellt på 16 år. Vi spelade inte bara för vår hemstad utan också för Ungern.

Falco inledde i högt tempo och delade generöst ut assists till varandra medan Kings ständigt låg steget efter. Reinar Hallik producerade poäng medan Dino Butorac plockade viktiga returer för bortalaget. Men mot slutet av q1 närmade sig hemmalaget äntligen i och med Pitas trepoängare följd av en dunk av Nicholas Spires, som jämnade ut ställningen till 7-9. Spires fortsatte att lyfta sitt lag som successivt stabiliserade både anfalls- och försvarsspelet. Även Mike Josephs entré på planen gjorde Kings bättre vilket ledde till en fyrapoängsledning inför den andra perioden.
– Falco gjorde en bra match medan vi missade otroligt många skott. Det är en av de sämsta matcherna vi har gjort rent anfallsmässigt på flera år, vi var på en väldigt låg nivå på det offensiva planet. Vi förlorade också returtagningen och det blir väldigt tufft mot ett sådant här lag. Tre eller fyra gånger vände vi matchen till vår fördel men lyckades inte hålla i eftersom vi missade våra layups och trepoängsförsök. Det känns tråkigt eftersom vi har kämpat så hårt för det här, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Pita kom på allvar igång med sitt trepoängsskytte i matchen och satte i början av q2 sin tredje vilket innebar att han var hundraprocentig. En bit in i perioden släppte dock Kings lite av sin fokus och genast hade gästerna hämtat ikapp det lilla underläget. Bollen ville inte gå i korgen för hemmalagets del och dessutom såg Falco till att effektivt boxa ut sina motspelare och Ryan Wright tog returer på löpande band (totalt tio).
– Det är bara att gratulera Falco, de spelade bra försvarsspel, det var inte bara vårt skytte som var dåligt. Och det spelar ingen roll att jag gjorde en bra match, det är inte tillräckligt, man spelar för att vinna. Om jag skjuter bra och de andra inte gör det spelar det ingen roll, det är en lagsport, säger Dino Pita besviket.

Ett problem för Kings var Falcos snabba transitionsspel som krävde ständigt återtåg i defense, annars var det genast poäng i ryggen. Pick- och rullspelet öppnade också upp för knivskarpa passningar som gästerna kunde kapitalisera på. Detta till trots fortsatte lagen jämsides genom q3. Pita var oerhört produktiv, både när det gällde poäng och returer, och Spires fyllde ut insideområdet väl. Efter en liten run från gästernas håll i andra delen av q3 steppade dock hemmalaget upp och gick in i den sista perioden med ett tvåpoängsunderläge.

Rundles och Zarko Comagic startade q4 med några snabba poäng som genast gav Falco ett åttapoängsöverläge innan Toni Bizaca och Christopher Czerapowicz gjorde ett par poäng var. Men Rundles fortsatte leda sitt lag i egenskap av pointguard och drygade ut ledningen på nytt medan Kings hade svårt att producera och ta returer. Hemmalaget gjorde ett tappert försök att pressa motståndarna i slutet, som var alltför rutinerade för att tappa sin ledning.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match, men vi var redo och Kings missade också många skott som de normalt skulle sätta. Den här matchen reflekterar oss som lag, att det var en laginsats. I vårt lag kan det vara vem som helst som producerar och idag var det jag, nästa gång är det någon annan. Nu kommer båda coacherna fundera över vad de vill ändra inför nästa match, det är ett schackspel, säger Cameron Rundles.

Matchfakta / FIBA Europe Cup:
Södertälje–Falco,Ungern 54-62

(17-13, 8-17, 13-10, 16-22)
Poäng, Södertälje: Dino Pita 20, Toni Bizaca 11, Nick Spires 6, Chris Czerapowicz 6, Mike Joseph 5, Davis Lejasmeiers 2, Skyler Bowlin 2, Aaron Anderson 2.
Falco: Cameron Rundles 20, Reinar Hallik 9, Ryan Wright 9, Benedek Varadi 7, Kristof Bognar 7, Zarko Comagic 6, Dino Butorac 2, Kristof Simon 2.
Publik: 740.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget