Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

Inför FIBA Europe Cup: Butorac återvänder till Täljehallen

På onsdag tar Södertälje Kings emot ungerska Falco KC Szombathely i sin första FIBA Europe Cup-match.
– Det är ett topplag med bra importer, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Falco spelar i Ungerns högsta liga i vilken laget blev mästare 07/08 och även andra säsonger har placerat sig högt. László Kálmán gör sin andra säsong som head coach efter att dessförinnan ha avslutat en lång och framgångsrik spelarkarriär.

En av Falcos nya spelare är Dino Butorac, som gjorde två fantastiska säsonger i Södertälje.
– Jag är trött i dag, vi gjorde vår längsta resa i går – sju timmar i buss – och kom hem vid halv tre i natt. Men vi vann, så det var det värt. Det har gått bra för oss så långt, 5-1, det var i början av säsongen som vi förlorade en. Vi har haft upp- och nedgångar men det går bättre och bättre, säger Butorac som bidrog med 13 poäng, fyra returer och två assists i matchen mot ett annat ungerskt lag, Marso NYKK, på lördagen.

MATCHEN SÄNDS PÅ WEBBEN – KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SÄNDNINGEN!

Södertäljes coach Vedran Bosnic är naturligtvis påläst om motståndet:
– Vi vet rätt mycket om dem och känner till spelarna, vi har följt dem sedan säsongen började, säger han. Det är ett topplag med bra importer, vår Dino spelar där och det är jag glad för, han tillförde mycket till vårt lag under de två år han var här. Det är kul att han kommer hit nu för att möta oss, han har utvecklats mycket.

Butorac har inte varit så länge i Falco men tycks redan trivas:
– Jag gillar verkligen laget, det är trevliga killar, det har inte alls varit svårt att passa in. Men vi är precis som Kings ett nytt lag som behöver mer tid att lära känna varandra. Alla de fem importerna är nya. Det är bara de ungerska killarna som är kvar sedan tidigare, berättar han och fortsätter om sin egen roll:
– Vi har haft lite problem med våra pointguards, det var en kille som fick lämna och det har gjort att jag har fått spela pointguard, vilket egentligen inte är min position. Men jag kommer hitta min roll under säsongen. Jag spelar cirka 30 minuter per match, lika många som jag gjorde i Kings.

Offensivt lag
Han beskriver vilken typ av motstånd Södertälje kan förvänta sig:
– Vi är ett offensivt lag som brukar göra mycket poäng, spelar snabbt och utnyttjar pick och rull. Men eftersom Vedran är en defensiv expert har jag faktiskt ingen aning om vilken sorts match det kommer att bli, ler han och tillägger diplomatiskt:
– Coacherna i Falco och Kings är olika och för mig innebär det nya erfarenheter med respektive coach. Var och en har sina fördelar.

Bosnic lyfter fram motståndarnas kvalitéer:
– Falco är ett bra offensivt lag. De har några bra ungerska spelare som gillar att springa och skjuta. De är nio i rotationen. Wright är väldigt bra inside, viktig i returtagningen. De visar att laget inte bara består av bra skyttar och guards, utan även bra insidespelare. Deras est är en bra skytt med mycket erfarenhet från det estniska landslaget.

Butorac, som själv har en stor roll i Falco berättar om sina lagkamrater, bland dem 222 centimeter långe László Dobos:
– Dobos är tyvärr skadad, han har inte spelat på hela säsongen och kommer inte att spela mot Kings heller. Lagkaptenen Benedek Váradi är väldigt duktig, han kan spela både pointguard och shootingguard. Vi har en est och amerikanerna som gör mycket poäng. De är alla offensiva spelare.

Den 208 centimeter långe estniske power forwarden Reinar Hallik har hittills gjort 11.2 poäng per match i den ungerska ligan. Cameron Rundles är en amerikansk pointguard som snittar 13 poäng, och den kanadensiske centern Ryan Wright mäter 205 centimeter, gör 14.5 poäng och plockar 9.5 returer.
– De har många hot och är ett av topplagen, det är en väldigt tuff motståndare, fortsätter Bosnic. De har lite mer erfarenhet än vad vi har och vi måste vara väldigt aggressiva om vi ska kunna slå dem, 100% fokuserade både offensivt och defensivt. Vi har tittat på videor och diskuterar en del saker vi vill göra, bland annat i försvaret.

“Känner mig förväntansfull”
Att Butorac ser fram emot att komma till Täljehallen går inte att ta miste på:
– Jag var i Södertälje i två år och är glad att komma tillbaka. Jag känner mig förväntansfull och samtidigt nervös. Det ska bli så kul, men jag vet hur det kommer att kännas när vi sitter där i omklädningsrummet innan matchen, riktigt spännande.
– Jag har hållit kontakten med några killar i Kings och hört att det går väldigt bra för dem. Jag har inte tittat på några matcher än, har inte haft så mycket tid att scouta, men har förstått att de spelar väldigt bra. Det kommer att bli en tuff match, säger han.

Bosnic har förberett sitt lag minutiöst och ser på inledningen av europaspelet med försiktig optimism:
– Våra killar har jobbat hårt under försäsongen och vi öppnade, kanske inte överraskande, men starkt. Vi har vunnit sex raka matcher, det är en väldigt bra reaktion från laget. Det finns inget skäl till att vi inte skulle vara redo, men europeiska lag är tuffa att möta. Falco är nog lite svagare än de andra två i vår grupp, Varese och Oostende, men det är fortfarande ett starkt lag. Vår ambition är att slå dem, vi vet att de är bra men vi respekterar också vårt eget spel.
– Jag hoppas att många kommer till Täljehallen och vill verkligen uppmana alla som gillar bra basket att komma, särskilt Södertäljeborna, så många som möjligt. Det var lite oväntat att vi skulle inleda säsongen med att vinna alla sex matcherna och vår kvalitet är ett bevis på att vi är värda att få en stor publik. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget