Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

HIGHLIGHTS: Jämtland Basket-Umeå BSKT

Jämtland Basket tog en övertygande seger när man under tisdagskvällen besegrade Umeå BSKT med klara 86-59. Se highlights från matchen nedan!

Jämtland tog tag i taktpinnen direkt från start. 50–28 i halvtid blev till slut en komfortabel seger med 86–59.

Jämtland saknade Dino Civac som blir borta länge, ca 3 månader är det sagt, men å andra sidan fick jämtlandspubliken stifta bekantskap med en ny guard. Jaan Puidet från Estland.

Jämtland inledde bländande och gjorde 12–0 innan Umeå satte sina första poäng. 21–4 efter åtta minuter blev 27–10 i den första periodpausen. I den andra perioden fortsatte Jämtland att producera poäng samtidigt som Umeå misslyckades med det mesta. I slutet av perioden jämnade Umeå ut spelet lite och hemmalaget drog inte ifrån mera. Ställningen var 50–28 i halvlek.

Najee White och Corin Henry poängbäst i hemmalaget med 10 poäng vardera. Niklas Larsson och Mattias Markusson var inte mycket sämre med 9 respektive 8. Markusson imponerade även i övrigt med 5 returer och bra rörlighet. Jämtland sköt 57% på tvåorna jämfört med Umeås 27. Umeås 18 turnovers jämfört med Jämtlands 7 bidrog också en del till hemmalagets stora övertag.

Trots den stora ledningen fortsatte Jämtland att trumma på i den tredje perioden. Umeå hade det tungt. De fick i endast ett skott av åtta från tvåpoängsområdet och ett av sex från trepoängslinjen under hela perioden som slutade 17–7. Henry och White fortsatte att producera poäng. Det enda att anmärka på var ett svagt trepoängsskytte från hemmalaget. 3 av 19 försök är inget vidare.

Matchen var i stort sett avgjord och coach Torbjörn Gehrke lät några av de mer tongivande spelarna få vila i fjärde. Stefan Zivkovic fick speltid och tackade för det genom att sätta en trea och två straffar.

Jämtland vann till slut skottprocenten på tvåor med 62 mot 29. Umeå vann slottprocenten på treor med 40 mot 21. Returerna blev ganska jämnt fördelade, 43–37. Jämtland hade 14 turnovers mot Umeås 25.

Mattias Markusson:
– Jag har fått mera ansvar nu när vi har skador på stora spelare. Jag tycker det har gått bra.
– Det kanske har släppt lite nu, vi har tidigare tappat matcher för att vi står och sover.
– Jaan Puidet har tillfört en dimension. Han är bra på att öppna för oss andra och stark i försvaret.
– Det här var en viktig seger för oss, framför allt efter de två förlusterna efter förlängning.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke:
– Ingenting fungerade för Umeå. Men vi spelade aggressivt och fortsatte att spela på trots stor ledning.
– Vi har tunt med stora spelare så Najee och Markus fick dra ett tungt lass. 30 minuter på Najee och 27 på Markus. De fick chansen att vila lite i fjärde. Men vi måste fokusera på vad vi har.
– Niklas var fantastisk defensivt. Han höll Dawit på sju poäng och satte tolv poäng själv. Corin var kreativ och intensiv. Jaan smart i försvaret och hittar rätt med passningar. Kollektivt bra defensivt överhuvudtaget.
– Vi hade bara 14 assist men vi tar rätt beslut hela tiden, tar rätt skott.
– Skönt för grabbarna med en seger. Viktigt också nu när vi går in i en tuff vecka med hårt motstånd.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Matchfakta:
Jämtland Basket-Umeå BSKT 86-59

(26-10, 23-18, 17-7, 20-24)
Poäng, Jämtland: Najee White 18, Corin Henry 18, Niklas Larsson 12, Mattias Markusson 12, Anton Kobylak-Berglund 11, Stefan Zivkovic 5, Gustav Hansson 4, Jacob Andersson 3, Jaan Puidet 3.
Umeå: Chaed Wellian 13, Yannick Anzuluni 12, Johan Pierre 10, Christopher Perez 9, Johan Rönström 8, Nathan Dawit 7.
Publik: 565.

Dela inlägget