Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Rafflande avslutning i Norrköping

Det satt långt inne men till slut kunde Norrköping Dolphins vända och vinna mot nykomlingen Malbas Basket med 73-72 (39-40).

Första matchen denna vecka där Dolphins hemma tar emot Skånes stolthet, nykomlingen Malbas, ett lag som gjort riktigt bra ifrån sig mot två av storfavoriterna Borås och Södertälje. Dolphins ville nog gärna ta hem den här matchen efter att ha tappat fredagens match i Nässjö Sporthall.

Malbas gör matchens två första poäng, men därefter gör Dolphins tio snabba och Malbas-coachen Henrik Svensson tar en timeout. Den ger önskad effekt och Malbas kan spela jämnt under resten av period ett som vinns av hemmalaget med 22-14. En något sönderryckt period där Dolphins även leder foulstatsen, 7-1.

Malbas visar att man vill vara med och gör i inledningen av den andra perioden 5-0, och matchen är i stort sett jämn. Efter halva quartern är Dolphins bara en upp, 26-25, och man har förtvivlat svårt att komma till enkla lägen, samtidigt som Malbas gör ett bra jobb. 32-32 med tre minuter kvar av quartern och hemmacoachen Adnan Chuk tar timeout. Fem raka poäng av Dolphins men Malbas kontrar med 8-0 och man är i halvtidsledning med 1 poäng, 39-40, efter att vunnit perioden med 26-17.

Dolphins gör de två första poängen direkt efter halvtid, men sedan tar det stopp och vid ställningen 43-49 tar Dolphins timeout. Malbas visar stort hjärta och fortsätter göra det svårt för hemmalaget och Dolphins är åtta ner, 55-63, efter att Malbas återigen vunnit perioden, 23-16.

Med drygt fyra minuter kvar av matchen har Dolphins gjort 7-5 i period fyra och Malbas tar timeout vid ställningen 62-68. 2,07 kvar och 66-70 till bortalaget. 1,09 kvar och store Carl Engström bränner två straffar och i stället kan Mikael Lindqvist driva upp bollen och sätter en trea till 71-70. Dolphins har sedan ett kanonläge att avgöra matchen, men man åker på en 24-sekunders avblåsning, och Malbas har i stället läge att avgöra den här drabbningen med åtta sekunder kvar och bollen på offensiv planhalva.

Det blir ett spännande avslut på matchen där Dolphins dock lyckas dra det längsta strået, och vinner med 73-72 efter att Gustav Sundström missat sitt skott i slutsekunden.
– För bara några månader sedan var ju några av våra spelare backupspelare i Dolphins och jag är stolt över grabbarna samtidigt som jag tycker synd om dem. Jag tycker att vi förtjänade att vinna men Dolphins ska ha all heder åt den här segern. Vi hade lägen i slutet av matchen men nådde inte riktigt ända fram, säger Malbas coach Henrik Svensson.

Kris Gafor, Malbas:
– Det är alltid kul att komma tillbaka till Stadium Arena men idag var det erfarenheten som skiljde och det var ändå en nyttig läxa för oss.

Adnan Chuk, coach Dolphins:
– Malbas är ett välcoachat lag som jag tidigare varnat för och jag tycker att vi hade tur som kom ut med segern. Vi måste inse att vi är ett hårt arbetande lag med vissa regler och även om vi visade halvdan fokus så hade vi kylan och styrkan att vinna. Vi sliter och kämpar men får inte ut det vi vill på planen.

Tim Schüberg, Dolphins:
– Vi spelade inte vårt spel och vi slarvar allt för mycket och vi höll oss inte till vår gameplan. Vi tror nog att vi är bättre än vi verkligen är och jag personligen måste anpassa mitt spel till domarna så jag slipper alla dessa fouls.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Matchfakta:
Norrköping–Malbas 73-72

(22-14, 17-26, 16-23, 18-9)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 19, Joakim Kjellbom 15, Joshua Hairston 14, Johnell Smith 10, Rickard Eriksson 9, Zarko Jukic 4, Jasmin Kovacevic 2.
Malbas: Carl Engström 19, Kristoffer Gafor 13, Alexandar Danilovic 10, Niklas Sellin 7, Darion Rackley 7, Gustav Sundström 6, Fredrik Larsson 4, Connor Miller 4, Tobias Sjöberg 2.
Publik: 634.

Dela inlägget