Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Jämtland värvar estnisk guard

Jämtland Basket förstärker laget med estniske guarden Jaan Puidet som anlände till Östersund under måndagen. Puidet beskrivs som en atletisk och allround spelare vilket hans statistik från fjolåret visar där han var på topplistorna i både assist, returer och steals.

Efter derbysegern mot Sundsvall Dragons i senaste omgången i Basketligan adderar nu Jämtland Basket ytterligare spets i truppen. 24-årige Jaan Puidet som tillhört TTU (Tallin) under de senaste fyra säsongerna är redan på plats i Östersund och förväntas vara spelklar till torsdagens bortamatch mot Borås.

Den 191 cm långe esten som tillhört samtliga Estniska ungdomslandslag kommer direkt från säsongsinledningen i den estniska högsta divisionen. Laget spelar även i den tuffa Baltiska ligan som spelas parallellt med de inhemska ligorna i Baltikum.

Puidet som kan spela på samtliga bakplanspositioner är av statistiken att döma minst sagt allround. Under fjolåret snittade han 9,4 ppg, 8,5 (returer, 5:a ligan), 4,3 assists (4:a) och 1,3 steals. Tanken är att han även i Jämtland skall tillföra flera dimensioner.
– Det vi ser är en spelare med en mycket bra speluppfattning i kombination med en bra fysik. Med Jaan så både spetsar vi truppen och samtidigt så avlastar vi förstås bakplanen. Vi har försökt leta efter i första hand en ”2:a” som kan skapa från studs och öppna upp för skyttar och för våra insidespelare. Försvarsspelet har också varit faktor. Vi tycker Jaan passar in perfekt i den kravbilden, säger Jämtland coach Torbjörn Gehrke.

Med Srdjan Vukovic långtidsskadad och tuff matchning med dubblering i Basketettan för Jämtlands dubbellicensierade spelare så var man förstås sårbar för ytterligare skador. Men värvningen av Jaan Puidet var faktiskt inte avhängt Vukovic skada.
– Nej, vi har jobbat för detta ett tag och var i gång med processen redan innan Srdjans problem uppstod. Det känns förstås riktigt kul att vi har lyckats och trots en del sura förläggningstorskar i inledningen så känns det riktigt optimistiskt just nu. Vi är fortfarande någon kort i roteringen på de stora spelarna. Vi klarar oss kortsiktigt men är fortfarande sårbara för skador. Vi tittar på tänkbara lösningar, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

Dela inlägget