Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Malbas gästar Södertälje

Idag får Södertälje Kings äntligen besök av ligans nykomling Malbas Basket i Täljehallen.
– Malbas är ett mycket intressant lag som vi respekterar, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Av sina två spelade matcher har Malbas redan en vinst, efter att i förlängning ha besegrat Jämtland Basket i den historiska premiären i en fullsatt Heleneholms sporthall.

2005 drog sig Malbas ur spel i högsta ligan och var som lägst nere i division tre. 2009 utsågs Henrik Svensson till headcoach och bidrog med hjälp av hängivenhet och hårt arbete till att laget steg för steg tog sig tillbaka till högsta ligan. För första gången på länge har Skåne därmed en representant i Basketligan herr.
– Jag är riktigt glad över att vi äntligen har fått ett lag från södra Sverige i ligan. Kul också att de vann sin första match mot Jämtland, kommenterar Vedran Bosnic dagens motstånd.

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

De flesta känner nog till att Carl Engström valde Malbas den här säsongen. Och det har börjat lovande, minst sagt. I matchen mot Jämtland gjorde han hela 30 poäng och plockade 17 returer.
– Han gör bra ifrån sig. Malbas är ett mycket intressant lag som vi respekterar. De har många spelare som är bekanta för oss; Calle, Gafor och Gurra, sedan har de ett par amerikaner och en serb som kan bli bra, säger Bosnic.

Kristoffer Gafor och Gustav Sundström som Bosnic nämner ovan spelade båda i Norrköping Dolphins förra säsongen. Liksom Engström har de skåneanknytning och har tagit chansen att vara en del av Malbas nystart.

Den amerikanske guarden Darion Rackley snittade 15 poäng i Jacksonville State University förra säsongen och imponerade även han mot Jämtland med en double-double i form av 23 poäng och 13 returer. 191 centimeter långe Rackley är en duktig skytt och en kvick attackspelare.

Forwarden Alexandar Danilovic har spelat i den serbiska andraligan och är tänkt att tillföra atletism och aggressivitet till laget.
– Malbas försöker ta bollen inside och utnyttja sina breaks, men det är tidigt på säsongen än och svårt att analysera. Mest handlar det om vår egen fokus och intensitet, säger Bosnic.

Kings har haft några dagars matchuppehåll efter den senaste segern mot Umeå BSKT den 9 oktober. Men vila har det knappast varit fråga om.
– Vi har fokuserat på att bli bättre individuellt men även på laginsatsen. Vi har visserligen haft en lugnare period men vet att efter Malbas väntar täta matcher mot Borås och Luleå, sedan drar Europe Cup igång, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Så här säger Malbas coach Henrik Svensson inför lördagens match:
– Säsongen har startat bra. Givetvis kul med vinst i första hemmamatchen, sedan följde vi upp med en bra bortamatch mot Borås förra veckan där vi visade att vi kan spela bra på bortaplan också och följa en gameplan. Mot Södertälje har vi verkligen inget att förlora, nyckeln är att hålla ned tempot och störa deras spel så mycket vi kan och samtidigt minimera våra egna misstag. Vi har haft en bra träningsvecka och ser fram mot att få möta svenska mästarna.

– Det gäller att samtliga spelare är på tårna och givetvis är Carl en nyckelspelare tillsammans med våra importer, men vi måste även få toppinsatser av övriga spelare.

Dela inlägget