Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Derbydags i Luleå – Umeå på besök

Ny match i Basketligan och i Luleå Energi Arena – och nu ett riktigt Norrlandsderby. Både hemmalaget BC Luleå och gästande Umeå har fått slicka sina sår efter att de blivit överkörda av Södertälje Kings i sina senaste matcher.

Det haltar lite i matchsystemet och när Luleå gör sin tredje match så gör Umeå sin femte. Luleå med 1-1 i matcher och Umeå med 0-4. Det var en tuff start med många matcher för Umeå och med ett sargat manskap. Oturen fortsätter och nu är Egal Saleman borta efter en fingerskada samtidigt som Migrationsverket har fullt upp och inte hinner med att fixa papperen för senaste importen Chris Perez. Om turen står dem bi finns Perez med i kvällens match.

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

BC Luleås coach Peter Öqvist inför matchen mot Umeå:
– Vi kommer närmast från en tuff förlust borta mot Södertälje. En match där vi i ärlighetens namn inte kommer upp i nivå varken offensivt eller defensivt samtidigt som Södertälje har klickat snabbare som lag än vi gjort. Defensivt tappar vi koncepten och låter duktiga spelare få enkla avslut och det är aldrig ett segerrecept. Offensivt blir vi stressade av underläget och tappar tempo och bollrörelse i anfallen.

– Det var första förlusten den här säsongen och det viktiga är att man lär sig, utvärderar och går vidare. Känslan är att vi gjort det på rätt sätt och att vi kommit ur den förlusten som ett starkare lag. Men i morgon kväll är det dags att visa det i match också, att ta nästa steg framåt och få maskineriet att börja fungera.

– Det går bara att göra genom att hitta tillbaka till vår defensiva intensitet, kontroll och returtagning. Att omvandla de gånger vi stoppar motståndarna till enkla poäng framåt samt att spela för varandra offensivt och hjälpa varandra till så bra skottlägen som möjligt.

Umeås coach Jesper Gustavsson har haft en tuff start på Basketligan, 4 matcher och 4 förluster och berättar inför mötet med BC Luleå:

Om två lag som möts efter varsin rejäl överkörning av Södertälje:
– Jag tyckte de var jättemärkligt med Södertäljes överhalning av BC Luleå, det borde ha varit jämnare, men samtidigt ser vi att Luleå är mänskliga de också. Vi skötte det bra när vi mötte Södertälje tycker jag men hängde inte med när de la i en högre växel i fjärde perioden.

Om det andra tunga året:
– Det är en lång säsong men om jag ska dra det hårt så är det bara mot Örebro som vi hade en chans av de fyra matcher v spelat. I de andra matcherna ha vi varit alldeles för tama och inte varit med i matcherna alls. Det gäller för oss att hålla huvudet högt och det gör grabbarna i laget, de är glada och positiva. Vi måste fokusera på vårt eget spel och göra det vi ska klara av att göra. Vi måste in med våra grejer och nöta in det för att hänga med under en lång säsong.

– I morgon (läs idag) mot BC Luleå vet jag att Egal Saleman inte kommer att spela på grund av sin fingerskada, vi väntar på besked från röntgen hur länge han blir borta. Vår nya kille Chris Perez väntar på besked från Migrationsverket, men de är så överbelastade och har andra prioriteringar just nu så det verkar dra ut på tiden.

Om Jesper Hallberg som gör sin andra säsong i Basketligan efter Basketgymnasiet i Luleå:
– Jesper är ung i sin basket och ska känna att han förtjänar sina minuter och det gör han. Han har fått starta i matcher och gör det riktigt bra och han är faktiskt bäst på våra träningar just nu.

Text: Lasse Mikkelsson(BC Luleå)

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 16/10 (kl 19.04): Eco Örebro-Uppsala Basket (Webb-TV)
Fredag 16/10 (kl 19.04): BC Luleå-Umeå BSKT (Webb-TV)
Fredag 16/10 (kl 19.04): Nässjö Basket-Norrköping Dolphins

Lördag 17/10 (kl 16.15): Södertälje Kings-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget