Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Topplagen drabbar samman i Södertälje

På tisdag kommer BC Luleå till Täljehallen för att möta Södertälje Kings. Två av lagen som förväntas göra upp om SM-guldet i vår.

BC Luleå (Basketball Club Luleå) är det nya namnet på före detta LF Basket och headcoach för andra året i rad är Peter Öqvist. De senaste säsongerna har laget haft en given plats i slutspel, utan att riktigt vara en reell aspirant på guldet. Säsongens upplaga ser dock lovande ut.
– Jag ger mycket cred till Luleå som har lyckats få ihop det här laget, de har massor med bra spelare och är mycket starkare än förra året, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic inför matchen.
– För att vinna mot dem behöver vi fokusera på att hålla oss på samma nivå i 40 minuter. Det försöker vi just nu, men vi är inte där än, fortsätter Bosnic.

Mycket av kontinuiteten bibehålls i och med att Alex Wesby, Adam Rönnqvist, Jaraun Burrows, Tim Kearney och Christopher Ryan stannar. Wesby och Burrows tillhörde Luleås första fem förra säsongen och var ligans fjärde respektive tredje bästa poänggörare. Burrows, som har ett tidigare förflutet i Södertälje Kings, var också ligans mest effektive spelare.
– Luleåkillarna gillar snabba transitioner så vi kommer försöka att sakta ned dem. Men samtidigt som vi vill sakta ned tempot ska vi spela med hög intensitet, fortsätter Bosnic.

Visserligen har tunga namn som Jonathan Person, Haukur Pálsson och Alexander Sigkounas försvunnit, men ersatts av Toni Prostran, Anton Saks och Nikita Meshcheryakov.Kroaten Prostran kom till Sverige inför förra säsongen när han signades av Norrköping Dolphins. Han gjorde sig snabbt känd som en snabb, smart och skicklig spelfördelare och skytt. Med Prostran i laget är bakplan i trygga händer.

Även forwarden Saks kommer från Dolphins, men har tvingats vila från basketen ett par år på grund av problem med sina hälsenor. Nu är han tillbaka och får förhoppningsvis chansen att göra sig påmind som den mångfacetterade och internationellt erfarne spelare han är.

Tillför erfarenhet
Den vitryske forwarden Meshcheryakov tillför mycket erfarenhet och skicklighet till laget. Han har skolats på collegenivå i USA och spelade de senaste två säsongerna förutom i det vitryska landslaget även med Tsmoik Minsk, som blev vitrysk mästare.
– Prostran ger Luleå en annan dimension, och att de signade Saks innebär att laget får mycket djup och kvalitet. Och de har gjort ett bra jobb med att scouta vitryssen Meshcharakou, det är en bra spelare, kommenterar Bosnic nykomlingarna.

Kings har med sig en första seger i bagaget efter matchen mot Uppsala Basket, och även om det inte var en perfekt insats, var det ändå viktigt för självförtroendet.
– Jag gillade den andra halvan av matchen, bra lagreaktion. Däremot spelade vi inte bra i den första halvan. En del saker vi gjorde var på en låg nivå och andra på en bra nivå, till exempel vårt försvar och reaktionen. Men ojämnheten tillhör processen medan de utvecklas, säger Bosnic och avslutar med att kommentera Dino Pitas återkomst i laget:
– Dino kommer tillföra mer rutin och bra kvalitet till laget. Men han har just kommit till oss, bara tränat en kort tid och behöver hitta sin roll i laget. Vi måste ha tålamod med det, men det är bra att ha honom och även bra för rotationen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Basketligan, omgång 2:
Tisdag 6/10: Norrköping Dolphins-Sundsvall Dragons (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Jämtland Basket-Uppsala Basket (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Södertälje Kings-BC Luleå (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Umeå BSKT-ecoÖrebro (Webb-TV)

Onsdag 7/10: Borås Basket-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget