Fotograf: Mattias Berglund / Malbas

Store Carl dominerade när Malbas vann efter förlängning

Malbas vann sin comebackmatch i Basketligan mot Jämtland med 93-85 efter förlängning. Den store mannen var landslagscentern Carl Engström, som dominerade under båda korgarna med 30 poäng och 17 returer.

Vid full tid var ställningen 81-81 och en fullsatt Heleneholms sporthall kokade. Hemmalaget Malbas hade ledningen med 71-62 med fem minuter kvar, men Jämtland vägrade ge upp.
Vid tre poängs underläge med 13,5 sekunder kvar tog skicklige pointguarden Corin Henry bollen till korgen, blev foulad och satte både layupen och det efterföljande straffkastet. Corin Henry gjorde 21 poäng i matchen.

I förlängningen orkade inte Jämtland stå emot efter att två spelare från förstafemman hade blivit utfoulade. Först fick Srdjan Vukovic lämna under slutminuterna av ordinarie tid och sedan var det Dino Cinacs tur i början av förlängningen.

Detta samtidigt som Malbas fortsatte skicka in bollen till 216 cm Carl Engström, som antingen stoppade i bollen direkt eller fick ställa sig på straffkastlinjen, där han satte 8 av 12. Av tvåpoängarna fick landslagscentern i 11 av 21.

Första halvlek var jämn, med Malbas i förarsätet i första perioden och Jämtland i den andra. De främsta utropstecknen var så långt hemmalagets explosive amerikan Darion Rackley och bortalagets Anton Kobylak-Berglund, som satte tre trepoängare före pausen.

Jämtland ledde med 37-35 i halvtid, men i tredje perioden tog Malbas kommandot direkt. Darion Rackley satte kvitteringen, och efter bland annat sex poäng av Carl Engström stod det plötsligt 46-39 till Malbas. Hemmalagets utgångsläge blev ännu bättre efter en fet block av serben Alex Danilovic, direkt följd av en teknisk foul på Jämtlands Najee White som ogillade hur han blev stoppad under korgen.

Henrik Svensson, Malbas coach, var glad efter premiärvinsten och berömde klubbens anställda och funktionärer för hur man hade fått till premiärarrangemanget.
– Det är många som har slitit hårt och vi fick ett fantastiskt stöd av publiken. Hoppas att alla som var här i dag kommer till varje match, säger han.

Svensson var också mycket nöjd med hur de unga spelarna följde lagets game plan:
– De visade verkligen att de är coachbara och klarar av att styra spelet. Vi sökte ofta Carl, eftersom vi vet att han vill ha bollen. Och under en period sökte vi Niklas (Sellin) och det funkade också bra.

Särskilt tillfreds var Henrik Svensson med att spelarna, trots att laget är nykomlingar i Basketligan, inte fick panik efter Jämtlands kvittering i slutet av ordinarie tid.
– Vi gav inte upp, utan bara fortsatte att spela. Jag är också väldigt nöjd med att vi vann returtagningen, säger Svensson.

Carl Engströms double-double var mäktig, men spänstige och kvicke Darion Rackley levererade på nästan lika hög nivå, 23 poäng och 14 returer, en hög notering för en shooting guard.
En annan nyckelspelare i hemmalaget var bollsäkre pointguarden Connor Miller med nära 40 minuters speltid, fem assists, tre steals och bara en turnover. Totalt sett hade Malbas bara 13 turnovers, mot Jämtlands 18 (varav sju på Corin Henry).

Det var till stor del hög effektivitet på straffkasten som höll Jämtland kvar i matchen. Bortalaget satte 84 procent (21 av 25) från linjen, mot endast 64,5 procent (20 av 31) för hemmalaget.

Text: Anders Isberg (Malbas Basket)

Matchfakta:
Malbas–Jämtland 93–85 efter fl.

(20–19, 22–18, 13–15, 26–29, 12–4)
Poäng, Malbas: Carl Engström 30, Darion Rackley 23, Fredrik Larsson 13, Nicklas Sellin 8, Alexandar Danilovic 8, Gustav Sundström 6, Connor Miller 3, Kristoffer Gafor 2.
Jämtland: Corin Henry 21, Dino Cinac 16, Srdjan Vukovic 13, Anton Kobylak–Berglund 11, Najee White 8, Mattias Markusson 8, Niklas Larsson 6, Gustav Hansson 2.
Publik: 573.

Dela inlägget