Fotograf: Malbas Basket

Darion Rackley längtar till premiären

När Malbas Basket på fredagskvällen den 2 oktober gör comeback i Basketligan är Darion Rackley en av nyckelspelarna. Han blev siste man in i laget när Malbas valde att skicka hem pointguarden CJ Cooper efter en try out-period.

Darion Rackley känner sig, trots sina relativt korta förberedelser, redo för Basketligan. Han tror att Malbas kommer att kunna överraska, med start mot Jämtland Basket på hemmaplan i Heleneholms sporthall.
– Vi måste jobba hårt i försvar i 40 minuter i varje match, och ännu längre om det behövs. Vi är inte beroende av några enstaka spelare, utan det som krävs är att laget gör jobbet, säger Darion Rackley.

Samtliga ledande spelare i Malbas är mellan 22 och 24 år, med 216 cm-centern Carl Engström som den äldste. Back up-centern heter Tobias Sjöberg och är bara 18 år, men kom med i All Starlaget när Sverige vann B-EM och tog sig tillbaka till A-divisionen. Det är ingen överdrift att säga att Malbas kompenserar bristande rutin med en stor portion talang.
– Jag tror på en stark säsong och på att vi kan gå till slutspel. Vi kommer inte att ge upp någon match, oavsett vem som står på andra sidan.

Det är svårt att sätta en etikett på Darion Rackley. Han är ett slags blandning av shooting guard och powerforward samtidigt som han har en bollbehandling värdig en pointguard.
– Jag hoppas kunna tillföra energi och snabbhet till vårt spel. Mitt mål är att både skapa lägen för mig själv och mina medspelare.

Darion kommer från S:t Louis i delstaten Missouri, men spelade collegebasket på Jacksonville State i Alabama. Där var han lagets främste anfallsspelare med i snitt 15,1 poäng under säsongen 2014/15.

Han ser flera skillnader mellan collegebasket i den amerikanska södern och spel på svensk toppnivå.
– I europeisk basket är det mer bollscreens och spelet är mer fysiskt. Man får inte heller lika många avblåsningar med sig som jag är van vid, säger Darion Rackley, som själv tycker att han har gjort framsteg under träningsmatcherna.
– Jag har anpassat mitt spel och blivit bättre på att använda bollscreens. I försvar har jag redan blivit bättre på att hjälpa till och bli en del av lagförsvaret.

D-Rack, som han kallas, var ”the go to-guy” i sitt collegelag. Till följd av sin snabbhet hamnar Darion Rackley ofta på straffkastlinjen. Under den sista collegesäsongen blev det i snitt 5,4 poäng per match på straffkast. Sett över hela säsongen landade han på 75 i skottprocent från ”välgörenhetslinjen”.

Hur förbereder du dig för straffkast?
– Jag försöker använda den tid jag har på mig och andas lugnt. Straffkasten är en stor del av mitt spel och det gäller att ta vara på dem. Jag vet att jag behöver sätta straffkasten för att hjälpa mitt lag.

Hans favoritspelare i NBA är Russell Westbrook, pointguard i Oklahoma City Thunder.
– Jag försöker lära mig av honom. Han är oerhört atletisk och vet hur han ska utnyttja sin fysiska förmåga, säger Darion Rackley.

Jämtland kommer med start med bästa möjliga lag även om det är vissa oklarheter kring Mattias Markusson och Niklas Larssons medverkan. Båda finns dock med på resan till Malmö.

Text: Anders Isberg (Malbas Basket)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Dela inlägget