Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

13 dagar kvar – intervju med Christian Maråker

Det är inte långt mellan 15 och 13. Det är heller inte särskilt långt kvar till Borås Baskets hemmapremiär. Därför kommer idag en intervju med lagets nya nummer 13 – Christian Maråker. Ett nummer som Christian har återtagit efter en säsong med ett ”nödnummer”.

Du fick ett snöpligt slut på förra säsongen. Det var många som trodde att du inte skulle komma tillbaka till Borås. Vad hände egentligen mellan den 12 april, då Borås Basket slogs ut, och den 8 juli, då du skrev på för två nya säsonger?
– Jag hade semester och fick ordning på kroppen. Sedan hade jag tid att fundera på vad jag ville göra inför kommande säsong. Samtidigt som jag höll alternativen öppna så insåg jag hur bekväm jag var med föreningen (Borås Basket) och lagkamraterna. När juli kom hade beslutet mognat fram.

Du skrev på för två år den här gången. Vad det du eller föreningen som pushade för det?
– Det var jag som pushade för två år. Jag ville ha mer säkerhet. Jag har bara haft ettårskontrakt genom hela karriären. Nu blir det skönt att slippa tänka hela sommaren.

Du röstades fram som bästa forward i Basketligan förra säsongen. Men en del röster gjorde sig hörda om att det var fel. Att du inte är en forward och inte borde vunnit det priset. Red ut vad som stämmer.
– Jag vet inte vad de ska klassificera mig som och jag bryr mig inte så mycket faktiskt. Jag gör det jag kan för laget och för att vi ska vinna. Men eftersom man bara kan ha en position registrerad i systemet så fick det bli forward.

Under off-season håller du mest till i San Diego. Varför då?
– Min ex-fru kommer från Los Angeles. Efter skilsmässan flyttade jag till en kompis i närliggande San Diego. Jag har inget eget ställe där men jag älskar staden och återvänder ofta.

Har du några tips till Boråsare som vill semestra i San Diego?
– För mig är San Diego en av de bästa städerna i världen. Jag kan rekommendera stränderna och downtown som är väldigt kul. Det finns över 300 ölbryggerier i San Diego, du har Sea World och San Diego Zoo som är kända. Och så kommer ju The Anchorman därifrån. ”Stay classy San Diego”.

Japan då? Där har du bott i fyra år.
– Ska man åka till Japan så är Tokyo roligt. Det är en väldigt speciell stad som har 34 miljoner innevånare. I norra Japan får man inte missa Sapporo på vintern – ett av världens bästa skidåkningsställen. I södra Japan är det varmare och du har alla stränder och tempel att besöka. Men Japan är dyrt.

Åter till basketen. Laget har spelat fem träningsmatcher hittills. Du har spelat fyra av dem. Hur känns det så här långt?
– Egentligen har vi inte mycket mer än en veckas träning tillsammans (där alla har varit med). Med tanke på det så gick det bra den gångna helgen. Förhoppningsvis kan vi ta fler steg innan säsongen börjar. I år tycker jag att vi har ett mer lagorienterat spel. Alla är villiga att skicka bollen vidare. Om jag ska vara kritisk mot förra årets lag så var det lite för mycket individuella insatser periodvis.

Du har nytt tröjnummer i år. 13 istället för 12. Varför då?
– Förra säsongen hade Samuel Haanpää redan valt nummer 13 när jag kom till laget. Jag hade 13 när jag var liten och det blev mitt turnummer. Jag fortsatte ha 13 även på college och har försökt få det i alla lag jag varit i.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget