Fotograf: Mattias Pettersson, BC Luleå

BC Luleå vinner – Prostran avgör

Vinst för BC Luleå i Quality Hotel Basketball Tournaments öppningsmatch mot estniska AVIS Rapla, 76-73, efter avgörande skott på slutsignalen.

Med 3.3 sek kvar står det 73-73 och BC Luleå har inkast, bollen kommer fram till Toni Prostran som avancerar och tar en trea tiondelar av en sekund innan slutsignalen ljuder, skottet hittar rätt i korgen och vinst med tre poäng.

Det var annars en match som gick upp och ner och där båda lagen matchade nästan alla spelare. Det var stor underhållning där spelarna kämpade och slet. Det bjöds på flera dunkar av Denzel Andersson och Jaraun Burrows och BC Luleå hade nio blockade skott varav Denzel svarade för hela sex (!) stycken.
– En rolig förstamatch i turneringen och kanske ännu roligare för publiken med ett fantastiskt slut på matchen med stora skott satta och Toni Prostran som matchvinnare, säger Luleås tränare Peter Öqvist.

Nyförvärvet inför årets säsong, kroatiske guarden Toni Prostran har kommit in bra i laget. Han höll i taktpinnen på bakplan och var ett ständigt hot framåt, 20 poäng med hög skottprocent och sex assists levererade han på 29 minuter.

Även vitryske Mikita Meshcharakou som är ny för året presterade bra med tio poäng och tre returer på 21 minuter. Annars var matchens behållning unge Denzel Andersson som spelade 23 respektlösa minuter. Han startade matchen och hann med en dunk och en häftig block under de inledande minuterna. Denzels statistikrad är imponerande med 23 minuter/7 poäng/2 returer/3 assists/2 steals och hela sex blockade skott.

Så här säger Peter Öqvist om matchen:
– Vad det gäller spelet tycker jag att vi tar oss defensivt allt eftersom matchen går och vi blir tajtare och tajtare och kommunikationen blir bättre och det hjälper oss att komma i position för att vinna. Offensivt så har vi bra stunder, vi hittar de lägen som krävs i slutet men det var också väldigt långa stunder som det var knackigt och tack vare att vi var lite statiska får vi inte ut all offensiv kvalité. Vi kan mer från många av spelarna.

Quality Hotel Basketball Tournament andra fredagsmatch mellan Kataja och Bakken Bears slutade med vinst för danska Bakken med en poäng, 72-71. Turneringen fortsätter idag (lördag) med Bakken Bears–BC Luleå 15.00 och AVIS Rapla–Kataja 17.00.

Matchfakta:
BC Luleå–AVIS Rapla 76–73

(17-14, 20-20, 14-22, 25-17)
Poäng, BC Luleå: Toni Prostran 20, Jaraun Burrows 17, Alex Wesby 16, Nikita Meshcheryakov 10, Denzel Andersson 7, Adam Rönnqvist 6.
AVIS Rapla: Devin Brooks 17, Will Artino 16, Indrek Kajupank 13, Kristjan Voolaid 9, Sven Kaldre 9, Janari Jöesaar 5, Sander Saare 2, Martin Paasoja 2.

Text: BC Luleå

Dela inlägget