Fotograf: FIBA Europe

Så här gick det i basket-EM

Igår inleddes basket-EM och vi har full koll på hur det gick för våra nordiska grannar Finland och Island.

Årets EM-slutspel för herrar skulle ha avgjorts i Ukraina, men på grund av oroligheterna i landet delades värdskapet upp på fyra andra arrangörer: Frankrike, Tyskland, Kroatien och Lettland. Alla fyra drog nytta av hemmafavören i premiären.

I Berlin besegrade publikfavoriterna Tyskland Island med 71-65 efter att superstjärnan Dirk Nowitzki skjutit i 15 poäng. Matchen var inte så jämn som siffrorna antydde även om Island gjorde en mycket stark sista period. Sundsvall Dragons-stjärnan Hlynur Baeringsson sköt i tolv poäng och noterades även för åtta returer. Jakob Sigurdarson som den här säsongen spelar för Borås Basket spelade 21 minuter och noterades för två poäng.

Lettland, segraren i Sveriges kvalgrupp, sprang ifrån Belgien i den sista perioden i Riga och förvandlade 51-52 till 78-67. Även Frankrike, 97-87 efter förlängning mot Finland i Montpellier, och Kroatien, 80-73 mot Slovenien i Zagreb, gladde sina fans. Tidigare Borås Basket-guarden Roope Ahonen spelade fem minuter för sitt Finland.

Serbien slog överraskande favoriten Spanien med 80-70, trots underläge 11-21 efter första perioden.

För Islands del väntar Italien idag (söndag), Serbien på tisdag, Spanien på onsdag och Turkiet på torsdag. Finland möter i eftermiddag Israel, innan man ställs mot Ryssland, Bosnien-Hercegovina och Polen.

Alla resultat, lördag 5/9:

Basket EM, herrar, grupp A
Frankrike–Finland 97-87
Israel–Ryssland 76-73
Polen–Bosnien-Hercegovina 68-64

Grupp B
Italien–Turkiet 87-89
Spanien–Serbien 70-80
Tyskland–Island 71-65

Grupp C
Kroatien–Slovenien 80-73
Makedonien–Grekland 65-85
Georgien–Nederländerna 72-73

Grupp D

Litauen–Ukraina 69-68
Belgien–Lettland 67-78
Tjeckien–Estland 80-57

Dela inlägget