Efter fyra år i USA – centern tillbaka i Uppsala

Efter spel för collegelaget Lamar Cardinals de senaste fyra åren, är 22-årige Sebastian Norman tillbaka i Uppsala.

Norman som skrivit ett tvåårskontrakt, med en klausul för utlandsspel efter första säsongen, kommer att kombinera basketkarriären med universitetsstudier.
– Det var två saker som lockade mig att komma hem. Dels var det årets lagbygge, med unga, mycket rutinerade spelare och som främst är från Uppsala. Det är mycket spännande. Men att jag nu får möjlighet att utföra universitetsstudier var också en viktig faktor, förklarar Sebastian Norman.

Sebastians mål är att ta en masters i marknadsföring. Under sin tid på college tog han en kandidatexamen i samma ämne.
– Det var fyra lärorika år på Lamar. Jag hittade mig själv som person och basketmässigt lärde jag mig att spela en ny typ av basket. I Sverige är vi mer tekniska. I USA däremot är det mer fysiskt och atletisk basket, säger han.

Den 208 centimeter långe centern debuterade i Basketligan redan, som 16-åring, 2009 och snittade drygt fem minuters spel under de två säsonger som han då representerade Uppsala. I sommar har Sebastian representerat Sverige när förbundskapten Vedran Bosnic tog ut honom att spela Universiaden i Sydkorea. Sverige överraskade många motståndare med bra resultat.
– Landslaget gav mersmak. Att vi dessutom var fyra spelare från Uppsala var stort. Jag har spelat otroligt mycket med både Jonathan och Andreas Person sedan vi representerade U16, så vi kan varandra väl, säger Sebastian som tror på en bra säsong för årets lag.
– En placering bland de fyra bästa är ett realistiskt mål. När det gäller mig själv så har jag ambitionen att utveckla mig så mycket som möjligt under kommande säsong.

Sebastian Norman är den tionde spelaren som Uppsala Basket kontrakterat inför kommande säsong och en av åtta spelare, i truppen, som är fostrade i Uppsala.

Text: Uppsala Basket – läs den i sin helhet här!

Dela inlägget