Corin Henry under sin tid i Australien och Sydney Kings.

Han är Jämtlands nye pointguard

27-årige amerikanen Corin Henry är Jämtland Baskets nye pointguard.
– Han är en extremt snabb och kan passa och göra mål på alla möjliga sätt, säger Jämtlands headcoach Torbjörn Gehrke.

Jämtland Basket startade igång rekryteringsapparaten direkt efter sista matchen i våras och just position ”1”, spelfördelaren och kreatören, har varit prioriterad. En stabil ”playmaker” med förmåga att både skapa för lagkamraterna, producera poäng och även kunna spela ett högkvalitativt försvar har utgjort rekryteringsprofil.

När man nu ”trycker på knappen” så faller alltså valet på Corin Henry med erfarenhet från spel i bland annat Danmark, Nya Zealand, Bulgarien och Australien.

Den 180 centimeter långe guarden snittade under fjolåret 17,2 ppg, 5,1 rpg, 5,6 apg och 2,3 steals per match med 50 % skottprocent (36,7 % från 3-poängslinjen). Han var starkt bidragande till att FOG Naestved i danska ligan avancerade till semifinal. Corin inledde också proffskarriären i Naestved 2011-2012, efter tre år på Tarleton State i NCAA Div 2.

Under debutsäsongen blev han tvåa i den danska skytteligan och trea i assistligan vilket ledde till ett kontrakt med Sydney Kings i den australiska ligan (NBL) som rankas som en av världens bästa. Under 22 matcher snittade Henry 13 poäng per match innan en skada satt stopp i slutskedet av säsongen 12-13. Efter kortare period i Bulgarien spelade han under sommaren 2014 i Nya Zealand för Waikato Pistons och snittade 19,3 ppg, 4,1 rpg och 5.5 apg.

Nu blir det alltså Jämtland och den svenska Basketligan som nästa anhalt.
– Vi känner oss mycket nöjda med valet av Corin (Henry). Vi har tittat på ett större antal intressanta spelare, många direkt från college som säkert kommer till den Europeiska marknaden, men vi har också haft erfarenhet som en prioriterad faktor i arbetet. Corin har varit i Skandinavien och är på väg in i sin karriärtopp, vilket var avgörande. Vi hade förstås kunnat sitta lugnt i båten och vänta till höst men det finns också en risk att hamna i tidspress och fatta fel beslut av den anledningen. Corins period i Australien imponerar förstås och det vi ser är en spelare som kan bli något extra i den svenska ligan. Han är en extremt snabb PG som både kan passa och göra mål på alla möjliga sätt. Han gör även grovjobbet i försvarsspelet, säger Torbjörn Gehrke.

Med rekryteringen av Corin Henry börjar den jämtländska truppen närma sig slutskedet och ser spetsigare ut än den som inledde fjolåret.
– Jag tycker det ser riktigt intressant ut. Corin och Gustav (Hansson) kommer att vara ett svårpasserat guardpar när de är ute tillsammans. Med Niklas (Larsson) avslutning i fjol blir det spännande att följa hans utveckling. Tror att våra skyttar, som Niklas och Anton (Kobylak), kommer att få större utrymme med Corin som kreatör. Insidespelet känns också stabilt med Mattias (Markusson), Najee (White) och Markus (Molenius). Lägg till Srdjan (Vukovic) som kommer tillföra mycket attityd och vilja, samt våra yngre killar som är under utveckling, så ser det som sagt intressant ut, säger Jämtlands klubbdirektör Peter “Pecka” Johansson.

Dela inlägget