David McCann, ny tränare i Alvik Basket.

Alvik siktar mot Basketligan med ny coach

David McCann som förra säsongen var assisterande coach för Alvik Baskets Damlag i Basketligan, tar till kommande säsong över som head coach för klubbens herrlag. Han får dessutom ett övergripande ansvar för hela elitsidan herr i Alvik, med målet att på sikt ta upp Stockholmsklubben i Basketligan herr.

David McCann har sedan 2008 med framgång coachat en mängd lag i Alvik Basket. Säsongen 2013/14 gick han från Alvik till Nässjö i Basketligan herr där han var assisterande coach åt Stefan Timbus. När Timbus lämnade Nässjö för att coacha utomlands valde David att komma tillbaka till Alvik. Under förra säsongen var David assisterande coach för Damlaget i Basketligan samt head coach för utvecklingslaget som under säsongen tog steget upp i Basketettan. David är dessutom assisterande coach för Damer U18-landslaget.

David McCann kommer säsongen 2015/16 att vara head coach för Alvik Baskets Herrlag. Han kommer att vara coach på Bromma Gymnasiums Basketgymnasium (NIU). Han kommer även att ha ett övergripande ansvar för hela elitsidan herr i Alvik och se till att det finns en röd tråd från U15 upp till Herrlaget.
– Vi är grymt glada över att det är just David som tar vårt herrlag. Nu är våra två huvudtränare på NIU uppdelade på herr respektive damsidan. Det rimmar otroligt väl med vår röda tråd genom herr och dam elit. David har de egenskaper som krävs för att både kunna få vårt representationslag att prestera i Basketettan och samtidigt se till att hjälpa våra ungdomar att nå sin fulla potential. Det krävs engagemang, hjärta, kunskap och struktur. Det har David, säger Alvik Baskets Klubb- och sportchef Carolina Håkanson.

– Anställningen av David är ett viktigt steg i vår strävan att bygga en stark herrsida i Växthuset. Vår målsättning är att ta klivet upp i Basketligan herr inom tre år och därför känns denna satsning med David i spetsen extra viktig, säger Lars Lundquist, ordförande Alvik Basket.

Varför har du valt att byta från dam till herrsidan?
– Jag har haft mycket bra erfarenheter av att coacha tjej/dam-lag på olika nivåer, men det är ändå herrbasket jag hämtat inspiration genom alla år. Där jag har spelat, de ligorna jag har följt, de spelarna jag fascinerats av och de coacherna jag har lärt av. För mig är det ett naturligt steg att återigen kliva över till herrsidan. Att det blir i Alvik, där jag återigen får jobba med flera spelare som jag jobbat med tidigare, är en stor bonus, säger David McCann.

Vad har du för ambitioner med herrlaget?
– Vi ska bygga ett slagkraftigt lag, framförallt med den starka stommen av Alviksspelare vi redan har, men även genom ett par rekryteringar. Lagets mål är utan tvekan att vi ska bli sportsligt kvalificerade för Basketligan herr under våren 2016. Sedan blir det upp till Alvik som klubb att jobba sig ikapp de sportsliga resultaten och bana väg för laget och spelarna för att kunna ta klivet upp till landets högsta liga så fort vi är redo för utmaningen, säger David.

Vad hoppas du kunna åstadkomma genom att utveckla herrsidan?
– Ett steg i ledet att bygga för framtiden är även att utveckla vår ungdomsverksamhet och bygga kontinuitet och stabilitet. Det skall bli en tydlighet internt i vårt sätt att arbeta tillsammans mellan coacherna som ska genomsyra alla herr/pojk-lag. Med vår absolut viktigaste tillgång i fokus, våra coacher, ska vi skapa så bra förutsättningar som möjligt för att bygga starka lag och utveckla duktiga spelare, samt skapa en miljö där lärande och utveckling kommer i första hand, säger David.

Eftersom det i Alviks Växthus är lika viktigt att hjälpa ambitiösa coacher att utvecklas och få leva sina drömmar, som det är att utveckla unga spelare som vill ägna sin framtid som basketspelare, så finns det en utlandsklausul i Davids kontrakt.
– Om David skulle få möjligheten att coacha utomlands så skulle vi bli nästan lika glada som han, för hans skull. Sen får det gärna ske om 2-3 år då David hunnit göra ett ordentligt avtryck på vår herrsida, säger Olle Håkanson Elitansvarig i Alvik Baskets styrelse.

(Denna artikel är till stor del ett pressmeddelande)

Dela inlägget